Teknoloji

Qualcomm parmak izi sensörüyle Apple’ın Touch ID’sine meydan okuyor

qualcomm aptx lossless

qualcomm-logo-100215

Apple 2013’te iPhone 5s ile Touch ID adını verdiği parmak izi tarayıcısını kullanmaya başlamıştı. O günden bu yana rakipleri Apple’a somut bir karşılık verememiş olsa da, MWC 2015 ile bu durum değişiyor. Samsung Galaxy S6’da eskisine göre gelişmiş bir parmak izi tarayıcısı yer alırken, Qualcomm’un yeni teknolojisi hem Apple’ın hem de Samsung’un parmak izi sensörlerinin pabucunu dama atacağa benziyor.

Qualcomm’un yeni parmak izi tarayıcısı, parmak izini üç boyutlu biçimde doğrulamak adına ultrasonik dalgalardan faydalanıyor. Şirketin “Snapdragon Sense ID” adını verdiği parmak izi sensörü, Touch ID’nin aksine, biraz ıslak veya kirli olduğu zamanlarda bile parmak izini algılayabiliyor. Snapdragon Sense ID cam, alüminyum, paslanmaz çelik, plastik ve safirin ardından parmak izini okuyabiliyor. Bu da Qualcomm’un yeni sensörünün telefonun dizaynına entegre edilebileceği ve üreticileri ayrı materyalden ayrı bir bölüm oluşturmak zorunda bırakmayacağı anlamına geliyor. Örneğin, Snapdragon Sense ID bir tabletin çerçevesine yerleştirilebilecek.

Qualcomm’un yeni teknolojisi kullanıcılarına daha isabetli olma sözünü veriyor. Bu söz doğrultusunda reddedilen parmak izi okumalarının azalması bekleniyor. Şirketten yapılan açıklamada ultrasonik teknolojinin derinin dış katmanlarına nüfuz edebildiği ve üç boyutlu detayları yakalayabildiği belirtildi ve bu detayların telefonun çalınması durumunda parmak izini kopyalamayı zorlaştıracağının altı çizildi.

Qualcomm’un Snapdragon Sense ID sensörü şirketin Snapdragon 810 ve Snapdragon 425 işlemcilerine entegre edilirken, bağımsız bir parça olarak da akıllı cihaz üreticilerine sunulacak. Teknolojiyi kullanan ilk cihazların yılın ilerleyen dönemlerinde piyasaya çıkması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER