Manşetler

Qualcomm Snapdragon çiplerini adlandırma sistemini değiştiriyor

qualcomm snapdragon 8
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Qualcomm, Snapdragon yongalarını adlandırmaya yönelik olarak yapmayı planladığı bazı önemli değişiklikleri duyurdu. Bunların arasında yıllardır kullandığı üç basamaklı numaralandırma sistemini bırakmak da bulunuyor. Söz konusu haber, 30 Kasım’da düzenlenecek Snapdragon Tech Summit’te şirketin beklenen yeni nesil amiral gemisi yongasının çıkışından önce geldi.

Başlangıç olarak, Snapdragon bundan böyle “Qualcomm” markasından ayrı olarak bağımsız bir marka olarak var olacak. Aslında şirket, 2021 içinde bunun işaretlerini vermişti, örneğin, Snapdragon 888 Plus rozeti “Qualcomm” kelimesini içermiyordu. Ancak pazartesi günü çıkan haberler ileriye dönük bu planı sağlamlaştırıyor.

snapdragon 888 plusAncak en büyük değişiklik, şirketin yarı iletken ürünlerini nasıl adlandıracağı konusunda olabilir. Qualcomm, yıllardır çiplerini Snapdragon 480, Snapdragon 765 veya Snapdragon 888 gibi üç basamaklı adlarla nitelendiriyor. İlk sayı, müşterilere çipin ne kadar güçlü olduğu konusunda bilgi veriyor. 8 serisi çipler amiral gemisi görevi görürken, 4 -serisi modeller giriş seviyesi ürünler içindi. İkinci sayı ise yıllık nesil sürümlerini gösterirken (Snapdragon 865’ten 875’e geçiş gibi), üçüncü sayıdaki değişiklikler genellikle daha küçük güncellemeler gösteriyor (Snapdragon 765G’den Snapdragon 768G’ye geçiş gibi).

Ne var ki, bu sistemin takip edilmesinin kafa karıştırıcı olmasının yanı sıra, Qualcomm için adlandırmada kullanılacak rakamlar da tükenme noktasına geldi. 8 serisi ürün grubu geçen yıl Snapdragon 888’e kadar geldi, 7 serisi zaten Snapdragon 780‘de ve 6 serisi Snapdragon 695 ile zaten tükenmenin eşiğinde bulunuyor.

Bununla birlikte, Qualcomm ileriye dönük olarak, eski sistemine göre Snapdragon 898 olarak adlandırılması beklenen bir sonraki 8 serisi amiral gemisinin yakında duyurulacak versiyonundan başlayarak “diğer ürün kategorileriyle uyumlu tek haneli bir seri ve nesil numarasına” geçeceğini söylüyor. Qualcomm, Snapdragon PC işlemcileri için halihazırda Snapdragon 8cx Gen 2 veya Snapdragon 7c Gen 2 gibi bir nesiller arası adlandırma şeması kullanıyor, bu nedenle değişiklik birdenbire ortaya çıkmış olmayacak.

Ne yazık ki Qualcomm, bu yeni adlandırma planının tam olarak ne olacağını söylemiyor, ancak bu duyurunun önümüzdeki hafta Snapdragon Tech Summit etkinliğinde yapılması bekleniyor. Şirket şimdilik, yeni ve çok gizli adlandırma düzenini ortaya çıkarmak için sekiz rakamını çokça öne çıkaran bir reklam filmi yayınladı.

Henüz açıklanmayan adlandırma düzenine ek olarak Qualcomm, Snapdragon marka planıyla ilgili birkaç ayrıntı daha duyurdu. Şirket, ileriye dönük olarak, en üst düzey amiral gemisi ürünlerini belirtmek için altın kullanımını vurgulamayı planlıyor. 5G’nin her yerde yaygın hale geldiğini, ürünlerinde bulunacağının belirterek ürün yelpazesindeki ürünler için 5G terimini kullanmayı bırakacak.

İLGİLİ HABERLER