ManşetlerTeknoloji

Qualcomm’dan amiral gemisi telefonlar için yeni alternatif: Snapdragon 8s Gen 3 tanıtıldı

qualcomm snapdragon 8s gen 3

Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 adını taşıyan yeni çip setinin resmi duyurusunu yaptı. Snapdragon 8s Gen 3, üst sınıf Snapdragon çiplerde bulunan özellikleri Snapdragon 8 Gen 2 ve Gen 3’e kıyasla daha uygun maliyetlerle sunmayı vadediyor.

4 nm tasarımıyla üretilen bir çip olan Snapdragon 8s Gen 3’te ana çekirdek görevini 3.0 GHz frekans hızında çalışan Cortex-X4 üstleniyor. Dört adet 2.8 GHz performans çekirdeği ve üç adet 2.0 GHz verimlilik çekirdeği de sistemi tamamlıyor. 24 GB’a kadar LPDDR5x RAM ve UFS 4.0 depolama alanı desteği sunan Qualcomm’un yeni işlemcisi, USB-C üzerinden USB 3.1 Gen 2 bağlantı desteğiyle geliyor.

Snpadragon 8s Gen 3’te Snapdragon 8 Gen 3’e kıyasla frekans hızı daha düşük bir Cortex-X4 çekirdeği mevcut. Buna ek olarak, 1+5+2 şeklindeki çekirdek mimarisi de 1+4+3 şeklinde değişiyor. RAM desteği bakımından Snapdragon 8 Gen 2’ye daha yakın olan 8s Gen 3’te Snapdragon X75 yerine daha eski bir seçenek olan Snapdragon X70 5G modem bulunuyor. Wi-Fi 7 desteği de Qualcomm’un yeni çipinin özellikleri arasında yer alıyor.

qualcomm snapdragon 8s gen 3

Üretken yapay zekâ, Qualcomm’un yeni çipinin de öncelikli odak noktaları arasında yer alıyor. Snapdragon 8s Gen 3; Llama 2, Baichuan-7B ve Gemini Nano gibi en popüler modelleri çalıştırabiliyor. 10 milyara kadar parametreye sahip modeller destekleniyor. Snapdragon 8s Gen 3 yapay zekâ tarafında Snapdragon 8 Gen 3 kadar zengin olmasa da, cihaz içi yapay zekâ desteğiyle Snapdragon 8 Gen 2’nin önüne geçiyor.

Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3, amiral gemisi kamera deneyimi ve üst düzey oyun performansı sunmayı amaçlıyor. Kamera tarafında görüntü işleme için Hexagon NPU ile birlikte çalışan üçlü bir 18 bit ISP bulunuyor. Yüz tanıma kilidini ve QR kod taramasını hızlandıran “her zaman algılayan kamera” özelliğini destekleyen çip, ISP+NPU kombinasyonu aynı zamanda karanlıkta görüntü kalitesini artırır ve hatta dış boyama bile yapabiliyor.

Daha teknik bir ifadeyle, Sıfır Deklanşör Gecikmesi ile 30 fps’de üç adet 36 megapiksel kamerayı veya 30 fps’de tek bir 108 megapiksel kamerayı çalıştırabiliyor ve yine de deklanşör gecikmesi yaşanmıyor. Maksimum görüntü yakalama çözünürlüğü ise 200 megapiksel. 10 bit HEIC ve HEVC görüntü ve videolar, 60 fps’ye kadar çıkan 4K HDR videolarla destekleniyor. 8K ve 4K 120 fps video desteği ise bu çipte mevcut değil.

Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 hangi üreticiler tarafından kullanılacak?

Snapdragon 8s Gen 3, 144Hz’e kadar yerleşik QHD+ ekranı veya 60Hz’de 4K ekranı çalıştırabiliyor. 1Hz ila 240Hz aralığında değişken yenileme hızları destekleniyor. Harici ekranlar tarafında ise 8K’ya kadar paneller (30Hz) veya 1080p yüksek yenileme hızına sahip olanlar (240Hz’e kadar) için destek sunuluyor.

Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3; Honor, iQOO, Realme ve Xiaomi gibi üreticilerin telefonlarında karşımıza çıkacak. Bu işlemcileri taşıyan ilk telefonların önümüzdeki aylarda kullanıcılarla buluşması bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER