Teknoloji

Qualcomm Snapdragon 8c ve 7c ile PC’ler için yeni işlemci seçenekleri

snapdragon 8c

Qualcomm’un yıllardır ARM tabanlı Windows dizüstü bilgisayarlara yönelik büyük hedefleri var. Geleneksel Snapdragon Tech Summit etkinliğinde yonga üreticisi şimdiye kadarki en büyük silahını ortaya çıkardı. Yeni Snapdragon 8c ve Snapdragon 7c işlemciler, Windows dizüstü bilgisayarlara yönelik ARM tabanlı yeni bir işlemci serisi oluşturmak üzere tasarlandı.

8c, Qualcomm’un ikinci nesil Windows ARM yongası Snapdragon 850 işlemcinin yerini alacak şekilde konumlandırılıyor. 7c ise tamamen yeni bir giriş seviyesi ürün ve özellikle giriş seviyesindeki, makul fiyatlı Windows dizüstü bilgisayarlarla rekabet edecek donanımlar için geliştirildi. Geçen yıl çıkan 8cx de ortadan kaybolmayacak, en iyi performansı isteyenler için en üst seviyedeki seçenek olarak kalmayı sürdürecek.

Özelliklere baktığımızda Qualcomm, 8c’nin Snapdragon 850’ye göre yüzde 30’a varan oranda artırılmış performans sunduğunu söylüyor. Kryo 490 CPU, Adreno 675 GPU, entegre X24 LTE modem gibi bileşenleri barındırıyor. Üreticiler bu işlemciyi X55 5G modemle birlikte de kullanabilecekler.

Snapdragon 7c ise bir kademe daha aşağıda bulunuyor. Sekiz çekirdekli Kryo 468 CPU, Adreno 618 GPU ve X15 LTE modem bulunuyor. Bu işlemci için 5G seçeneği mevcut değil. Ne var ki bunun avantajı, Qualcomm’un söylediğine göre rakip platformlarla, yani giriş seviyesi geleneksel Windows PC’lerle karşılaştırıldığında yüzde 25’lik sistem performansı artışı ve iki kat daha yüksek pil ömrü sunması oluyor.

qualcomm snapdragon

Birlikte değerlendirildiğinde, yeni seri Qualcomm’un PC üreticilerine daha geniş yelpazede ARM işlemci çözümü sunmasına izin veriyor. Üstelik fiyat yelpazesi ve performans seviyeleri de genişliyor. Yine de, duyuru sırasında cevaplanmamış sorular hâlâ mevcut durumda.

Bu soruların arasında, 8cx işlemcisinin duyurulmasının üzerinden neredeyse bir yılı aşkın zaman geçmiş olmasına rağmen neden hiçbir üreticinin bu işlemciyle çalışan bir cihaz çıkarmaması da bulunuyor. Elde ettiğimiz en yakın cihazın Surface Pro X olduğunu söyleyebiliriz. Bu cihazda da 8cx’in özelleştirilmiş bir çeşidi olan Microsoft SQ1 çalışıyor. Aynı zamanda duyurusu yapılmış, ancak henüz çıkmamış olan Galaxy Book S modeli var. Bu cihazın eylül ayında çıkması bekleniyordu, ancak henüz piyasada görmedik.

Snapdragon 8c ve 7c’nin performans ve uyumluluğu nasıl olacak?

2020’de daha fazla 8cx, 8c veya 7c işlemcili dizüstü bilgisayar göreceğiz gibi görünüyor. Buna rağmen PC tarafında ARM uyumu yavaş şekilde ilerliyor. Qualcomm’un donanım üreticilerine daha fazla seçenek sunması mükemmel, ancak hâlâ ARM cihazları satmaktaki son karar dizüstü bilgisayar üreticilerinde bulunuyor.

Diğer soru da performans ve yazılımla ilgili. Qualcomm’un saf 8cx işlemcisinin ne kadar iyi olduğunu, barındıran bir ürünün bulunmaması nedeniyle tam olarak bilmiyoruz. Surface Pro X’in özelleştirilmiş SQ1 işlemcisinin ise düşük performans ve uygulama uyumluluğu tarafında sorunlarla karşılaştığını duyuyoruz. Qualcomm’un yeni yongalarının 8cx’ten ve doğal olarak SQ1’den daha düşük performans sunduğunu dikkate alırsak, yeni işlemcilerde de bu tür sorunların bulunup bulunmadığını görmek ilginç olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER