Teknoloji

Qualcomm’un yeni dönemdeki yol haritası şekilleniyor

qualcomm arm

Qualcomm‘un 2020 portföyündeki amiral gemisinin Snapdragon 865 olmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Snapdragon 865’in 2020 model amiral gemilerinin kalbinde yer alacağını tahmin etmek de çok zor değil. Qualcomm kendi yongalarını tasarlasa da, bu tabletlerin üretimini başka şirketler gerçekleştiriyor. Son iki yıldır Tayvanlı TSMC ile çalışan Qualcomm, Snapdragon 865 ile birlikte yine Samsung‘a dönecek gibi görünüyor. 2020 için hazırlanan Qualcomm Snapdragon 875 içinse oklar tekrar TSMC’yi işaret ediyor.

Snapdragon 865’in Samsung tarafından üretileceği iddiasını Sina.com sitesi gündeme taşıdı. Güney Koreli teknoloji devinin üretim için 7 nm EUV mimarisini kullanacağı iddia ediliyor. Yonga setin bir versiyonunda entegre bir 5G modemin kullanılabileceği de haberde dikkat çeken noktalar arasında bulunuyor. EUV mimarisinin kullanılmasının enerji tüketiminde yüzde 50’ye varan bir iyileşme sağlayabileceği belirtiliyor.

Snapdragon 865’in kullanılacağı ilk telefonun ise Samsung Galaxy S11 olması bekleniyor. Galaxy S11’in tanıtımı için oklar 2020’nin şubat ayında Barselona’da düzenlenecek Mobil Dünya Kongresi’ni işaret ediyor. Snapdragon 865’in Geekbench testinde çok çekirdekte 12496 puan aldığını gösteren bir sonuç sayfası da kısa süre önce internete sızmıştı. Bu puan, Snapdragon 855+’ın aldığı 10946 puanın oldukça üzerinde.

Qualcomm Snapdragon 865’in Kona ve Huracan isimli iki farklı versiyonunun olduğu da Sina.com’un haberinde dikkat çeken bir diğer nokta oluyor. Her iki versiyonun da LPDDX5 RAM ve UFS 3.0 flaş bellek desteğine sahip olacağı belirtiliyor. Ancak entegre 5G modemin bu versiyonlardan sadece birinde bulunacağı ifade ediliyor.

Snapdragon 865, entegre 5G modem taşıyan tek yonga set olmayacak. Huawei’nin 6 Eylül’de tanıtacağı Kirin 990 yonga setin de entegre 5G modem barındırması bekleniyor. Kirin 990’ın Huawei’nin müstakbel amiral gemisi Mate 30 Pro’da ve katlanabilir Mate X’te kullanılacağı söyleniyor.

Qualcomm Snapdragon 875 ile TSMC’ye geri döner mi?

Qualcomm’un Snapdragon 865 için Samsung ile çalıştıktan sonra yeniden TSMC’ye dönmesi kulağa tuhaf geliyor. Ancak Sina.com’un haberinde bu ihtimalden de bahsediliyor. Habere göre, Qualcomm Snapdragon 875 TSMC tarafından 5 nm. mimarisiyle üretilecek. Bu iddiaların doğru olup olmadığını ise uzun süre boyunca bekleyerek görmek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER