Teknoloji

Qualcomm’un Samsung’un Snapdragon 810 şikayetini çözdüğü iddia ediliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

qualcomm-snapdragon-810-270115

Samsung’un ısınma sorunları nedeniyle yeni amiral gemisi telefonu Galaxy S6’da Qualcomm Snapdragon 810 yerine sadece kendi üretimi Exynos işlemcileri kullanacağı iddiası, geçtiğimiz hafta gündeme gelmişti. LG’nin CES 2015’te tanıttığı akıllı telefonu G Flex 2’de Qualcomm Snapdragon 810 kullanması bu iddiayı biraz boşa çıkarsa da, gelen son haber Qualcomm’un Samsung’un şikayetini ciddiye aldığını gösteriyor. Galaxy S6’ya yerleştirilecek Snapdragon 810 işlemcilerin ısınma probleminin ortadan kalktığı belirtilirken, bu işlemcilerin kullanıldığı Samsung Galaxy S6 modellerinin 2015 Mobil Dünya Kongresi’ne yetişip yetişmeyeceği henüz bilinmiyor.

Qualcomm Snapdragon 810 pek çok kişi tarafından 2015’in bir numaralı mobil işlemcisi olarak gösteriliyor. Yongaseti Qualcomm için nispeten iki yeni teknoloji olan sekiz çekirdekli konfigürasyonu ve 64-bit mimarisini barındırıyor. İşlemcinin çıkışında gecikmeler yaşanabileceği yönündeki dedikodulara rağmen, Qualcomm müşterilerine zamanında sevkiyat garantisi vermişti. Ancak Samsung’un şikayetinin ardından başlatılan sorun çözüm süreci nedeniyle Qualcomm Snapdragon 810’un sevkiyatında gecikme yaşanması ihtimali yeniden ortaya çıktı.

Samsung uzun süredir gözde akıllı telefonları için iki farklı işlemci seçeneği sunuyor. Şirketin aynı yaklaşımı Galaxy S6’da da sürdürmesi beklense de, ısınma sorunu nedeniyle Qualcomm Snapdragon 810’un tercih edilmeyeceği iddiası ortalığı karıştırmıştı. Samsung’un elinde alternatif olarak kendi üretimi Exynos işlemci bulunsa da, bu işlemcinin Snapdragon 810’un yeteneklerine erişememesi ciddi bir problem olarak gösterilmişti.

Qualcomm’dan konuya ilişkin bir açıklama gelmese de, Samsung’un Snapdragon 810 kullanmamasının şirketi olumsuz etkileyeceğini söylemek pek mümkün değil. Güney Koreli şirketle olan anlaşmanın sona ermesi durumunda Qualcomm’un hisse başı kazancının yüzde 2 ila 8 arasında değişmesi öngörülüyor. Ancak şirketin yaptığı lisans anlaşmalarıyla oluşan bu zararı kapatabileceği söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER