Teknoloji

Qualcomm Snapdragon 810 yongasetine acil durum butonu ekliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

qualcomm-safeswitch-100115

“Acil durum butonu” terimi akıllı telefon güvenliği ve hırsızlığıyla ilgili konularda da sıklıkla kullanılan bir kavram olmaya başladı. Cihaz üreticileri, platform veya uygulama geliştiricileri ürünlerine bu özelliği çeşitli yollarla eklemenin arayışı içindeler.

Qualcomm da bu oyuna dahil oluyor. Bu yıl çıkacak çoğu mobil cihazı güçlendirmesini beklediğimiz Snapdragon 810 yongasetinin çıkışını yapan şirket bu yongasette donanım tabanlı Acil Durum Butonu (SafeSwitch) çözümünün bulunduğuna dikkat çekti.

Qualcomm SafeSwitch planlarını geçtiğimiz eylül ayında açıklamıştı. Uygulama veya işletim sistemlerinde gördüğümüz acil durum butonu işlevlerinden farklı olarak Qualcomm’un çözümü donanım tabanlı olarak işliyor, bu da onu aşmayı aşırı derecede zorlaştırıyor. Tabii ki, donanımda kurcalamalar yapabilirsiniz, ancak bu denemeler genellikle başarısızlıkla sonuçlanacaktır, sonuç olarak çalıntı bir akıllı telefonu yeniden satmak imkansız hâle gelecektir. Bu çözüm belki hırsızlar için caydırıcı olmayabilir, ancak mobil cihazdaki verilerin emniyet altına alınmasında ve izinsiz kişilerin erişiminin kapalı olunduğundan emin olunmasında tatmin edici olacaktır.

Son kullanıcı açısından baktığımızda Qualcomm SafeSwitch Apple’ın iPhone’umu Bul veya Android Cihaz Yöneticisi gibi servislerle benzer işlevler taşıyor. Uzaktan parolayla koruma, cihazı kilitleme, akıllı telefondaki verileri temizleme gibi uzaktan kontrol işlemleri mümkün. Ancak aradaki fark, Qualcomm’un çözümünde donanım seviyesinde işlemler uygulandığı için yapılan işlemlerin geri döndürülmesi daha zor oluyor. Görünüşe göre, SafeSwitch işletim sistemi başlatılmadan önce faaliyet gösteriyor, böylelikle kilitlenmiş telefon daha başlangıçta kilitlenmiş oluyor.

Qualcomm SafeSwitch’in uygulanması için gerekli donanım ve çekirdek yazılımı sağlayacak. Ancak entegrasyondan platform yapımcıları ve akıllı telefon üreticileri sorumlu olacak. Snapdragon 810 bir taraftan 64-bit mimarisiyle daha yüksek performans sağlarken SafeSwitch özelliğiyle de güvenliği biraz daha artıracak.

İLGİLİ HABERLER