ManşetlerTeknoloji

Qualcomm yapay zeka merkezli yolculuğuna Snapdragon 7+ Gen 3 ile devam ediyor

qualcomm snapdragon 7+ gen 3

Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 3 adını taşıyan en yeni mobil çip setinin resmi duyurusunu yaptı. Snapdragon 7 Gen 3’ün evriminin bir sonraki adımı olarak tanımlanabilecek olan bu çip seti, ana Cortex-X4 çekirdeğini ve cihaz üstü üretken yapay zeka özelliklerini amiral gemisi Snapdragon 8 serisiyle paylaşıyor.

Qualcomm’un yeni çipi, yüzde 15 daha iyi CPU performansı vadediyor. Adreno GPU’nun ise selefine kıyasla yüzde 45 daha hızlı çalıştığı belirtiliyor. Güç tüketiminde de yüzde 5’lik bir düşüş olduğu belirtiliyor.

Snapdragon 7 serisinde ilk kez bir çipte cihaz üstü üretken yapay zeka yeteneklerini bulmak mümkün oluyor. Çok sayıda geniş dil modeli ve geniş görüş modeli Snapdragon 7+ Gen 3 tarafından destekleniyor. Bunlar arasında Baichuan-7B, Llama 2, Gemini Nano ve Zhipu ChatGLM bulunuyor.

Yapay zeka özellikleriyle daha iyi sanal asistanlara erişimin sağlanması bekleniyor. Buna ek olarak, daha önce görülmemiş içeriklerin de yüksek verimlilikle oluşturulması bekleniyor. Çoklu dil çevirisi ve sesin yazıya dönüştürülmesiyle de eğlencenin daha erişilebilir hâle gelebileceği belirtiliyor.

qualcomm snapdragon 7+ gen 3

4 nm süreciyle üretilen Snapdragon 7+ Gen 3’te ana çekirdek görevini 2.8 GHz frekans hızında çalışan Cortex-X4 üstleniyor. Dört adet 2.6 GHz performans çekirdeği (muhtemelen A720) ve üç adet 1.9 GHz verimlilik çekirdeği (A520) sistemi tamamlıyor.

Qualcomm’un yeni işlemcisi, FastConnect 7800 bağlantı sistemine ve 3GPP Release 17 5G’ye sahip Snapdragon X63 5G modemle geliyor. 4.2 Gbps’ye kadar NR üzerinden downlink hızları vadeden çipin bulunduğu telefonlar eski hücresel standartlarda da çalışacak.

Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 3 taşıyan ilk telefonlar hangi markalardan gelecek?

4K 60 Hz veya QHD+ 120 Hz çözünürlük desteği sunan Snapdragon 7+ Gen 3, 1 ila 240 Hz arası değişen yenileme hızlarını destekliyor. Bellek desteği 24 GB 24 GB LPDDR5X RAM’e kadar uzanırken, UFS 4.0 depolama teknolojisi de Qualcomm’un yeni çipinin destek listesinde bulunuyor.

qualcomm snapdragon 7+ gen 3

Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 3 işlemciyi taşıyan ilk telefonlar  OnePlus, Realme ve Sharp tarafından üretilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER