Manşetler

Qualcomm Snapdragon 670 orta segmentte yapay zekâyı güçlendirecek

qualcomm snapdragon 875

qualcomm snapdragon 670Qualcomm Snapdragon 670 yonga seti ile akıllı telefon üreticilerine orta segment cihazları için yeni ve daha gelişmiş bir seçenek sunuyor. Şirket yeni mobil platformuyla orta segment cihazlardaki yapay zekâ performansını da artırmayı hedefliyor.

Qualcomm geçtiğimiz mayıs ayında da Snapdragon 710 yonga setini duyurmuştu. Şirket daha üst segmentteki telefonlar için hazırladığı Snapdragon 710 platformuyla yapay zekâ ve nöral ağlar ile olan mesafesini biraz daha kısaltmıştı.

Qualcomm Snapdragon 670, Snapdragon 710 ile yapay zekâ konusunda atılan adımları daha geniş bir kitleye ulaştırmayı amaçlıyor. Gelişmiş yapay zekâ yeteneklerinin daha uygun işlemcilere gelişi, üreticileri yeni nesil teknolojileri keşfetmeye ve bunları müşterilere sunmaya teşvik etme potansiyeli taşıyor.

Qualcomm’dan yapılan açıklamada, Snapdragon 670’in en yenilikçi teknolojileri cihazlarından ücretinin karşılığında maksimum performans bekleyen ana akım telefon kullanıcılarına ulaştırmak için geliştirildiği belirtildi.

Qualcomm Snapdragon 670 platformu birbirinden farklı mimarileri barındırıyor. Qualcomm Kryo CPU, Qualcomm Spectra ISP, Qualcomm AI Engine (Yapay Zekâ Motoru) ve Snapdragon X12 LTE modem platformun bileşenleri arasında bulunuyor.

Snapdragon 670’e yerleştirilen Kyro 360 işlemcisi hızı 2.0 GHz’ye kadar çıkabilen iki çekirdeği, 1.7 GHz’ye kadar altı adet verimlilik çekirdeğini destekliyor. Qualcomm tarafından yapılan açıklamada, yeni yonga setinin kullanıcılara yüzde 15’e kadar performans artışı sağlayabileceği belirtildi.

Qualcomm Snapdragon 670’in odak noktasında ise akıllı kamera odağı ve ayarları gibi yapay zekâ yetenekleri bulunuyor. Snapdragon 670’te de şirketin üst sınıf mobil platformlarında kullanılan Qualcomm Hexagon 685 dijital sinyal işlemcisi kullanılıyor. Spectra 250 ISP’nin varlığı ise kameralara gürültü azaltma ve aktif derinlik algılama gibi yeteneklerin kazandırılmasını sağlıyor.

Qualcomm’un üçüncü nesil yapay zekâ motoru da işlemciye entegre edilenler arasında yer alıyor. Şirket yeni motor sayesinde yapay zekâ performansının geçmiş nesillere kıyasla 1.8 kat arttığını belirtiyor. Yapay zekâ motorunun farklı çerçeve seçenekleriyle geliştiricilere farklı imkanlar sunacağına dikkat çeken Qualcomm, böylelikle daha iyi uygulamaların geliştirilebileceğini ve daha kapsayıcı multimedya deneyimlerinin oluşturulabileceğini ifade etti.

Caffe, Caffe2, TensorFlow, TensorFlowLite ve Open Neural Network Exchange (ONNX), Qualcomm’un yeni yapay zekâ motoru tarafından destekleniyor.

X12 LTE modem de Qualcomm Snapdragon 670’in parçaları arasında yer alıyor. Bu modem yongasıyla kalabalık alanlarda bağlantı hızının artacağı ve şebekenin zayıf olduğu kırsal bölgelerde sinyalin güçleneceği belirtiliyor.

Qualcomm Snapdragon 670 ile farklı mimari seçeneklerini destekleyerek geliştiricilerin önüne farklı mobil cihaz boyutlarıyla testler yapma imkanı sunduğuna dikkat çekiyor. Cihaz üreticilerine dağıtımı başlayan Snapdragon 670’i taşıyan ilk cihazların 2018 içinde satışa sunulması öngörülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER