Teknoloji

Qualcomm Snapdragon 660 ve 630 daha hızlı LTE bağlantısı ve uzun pil ömrü sunuyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

qualcomm snapdragon 660Samsung Galaxy S8 ve Google Pixel gibi üst segment Android telefonlar, oldukça iyi yorumlar alıyor. Ancak Android ekosistemi için daha uygun fiyatlı telefonlar da büyük önem taşıyor. Qualcomm Snapdragon 660 ve Snapdragon 630 adını verdiği yeni platformlarıyla geçtiğimiz yıl Snapdragon 652 ve 625 ile açtığı yolda yürümeye devam ediyor. Qualcomm’un orta segment telefonlar için hazırladığı yeni yonga setleri; daha fazla güç, daha fazla özellik, daha hızlı bağlantı ve en önemlisi daha uzun pil ömrü vadediyor.

Qualcomm’un yeni platformlarında X12 LTE modem bulunuyor. 600 Mbps kapasiteli bu modem, ABD’de Verizon ve Sprint tarafından satılan iPhone modellerinde ve Snapdragon 820’de de mevcut. Bluetooth 5’in varsayılan olarak yer aldığı Snapdragon 660’ta, 2×2 MIMO Wi-Fi bulunuyor.

Her iki platform da Qualcomm Quick Charge 4 adını taşıyan hızlı şarj özelliğine sahip. Otomatik öğrenme ve gelişmiş kamera işlemi için özel yongalar taşıyan platformlarda GPU hızları da önemli ölçülerde yükseltildi. Qualcomm’dan yapılan açıklamada, Snapdragon 660’ın CPU hızının selefine kıyasla yüzde 20 oranında arttığı belirtildi. Snapdragon 630 içinse söz konusu artış yüzde 10 oranında gerçekleşti.

Qualcomm’un yeni platformlarında en büyük kazanç olarak pil ömründeki artış ön plana çıkıyor. Şirketten yapılan açıklamada, bazı konum servislerinde yüzde 50 ila yüzde 75 oranında daha az güç tüketildiği belirtildi. Snapdragon 660’ın Wi-Fi üzerinden yapılan indirme işlemlerinde bir önceki nesle kıyasla yüzde 60 daha az enerji sarfettiği dile getirildi.

Hem Snapdragon 660 hem de Snapdragon 630, 8 GB’ye kadar bellek kapasitesi desteği sunuyor. Her iki platform da 14 nm mimarisiyle inşa edildi. Snapdragon 660’ta sekiz çekirdekli Kryo 260 CPU ve Adreno 512 GPU bulunuyor. 630’da ise sekiz Cortex A53 çekirdek ve Adreno 508 GPU yer alıyor.

Qualcomm Snapdragon 660 üreticilere ulaştırılıyor

Qualcomm’dan yapılan açıklamada, Snapdragon 660’ın cihaz üreticilerine sevkiyatının başladığı belirtildi. Snapdragon 630’un üreticilere sevkiyatı ise mayıs ayının ilerleyen günlerinde başlayacak. Bu platformları taşıyan ilk cihazların hangi üreticiler tarafından üretileceği ve ne zaman satışa sunulacağı ise henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER