Teknoloji

Qualcomm üst segment telefonlar için daha fazla işlemci satıyor

snapdragon
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

qualcomm snapdragonQualcomm geride kalan çeyrekte beklenenden daha fazla Snapdragon işlemci sevkiyatı gerçekleştirmeyi başardı. Bu da şirketin kasasına daha fazla para girmesini sağladı. Mali yılın üçüncü çeyreğinde 201 milyon üst segment telefon işlemcisi satan Qualcomm, öngörülen rakamın üzerine 6 milyon işlemci daha ekledi. Şirketin satış geliri de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 3.6 oranında arttı ve 6.04 milyar dolara ulaştı. İşlemci üreticisinin bu performansında Samsung’un Galaxy S7 ve S7 edge ile Qualcomm Snapdragon 820 işlemci kullanmaya geri dönmesinin önemli rol oynadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Qualcomm’un gelir artışı küçük olsa da, net geliri bir önceki çeyreğe göre yüzde 22 oranında arttı ve 1.44 milyar dolara ulaştı. Bu durumda şirket için daha kârlı olan üst segment işlemcileri barındıran telefonlara gösterilen ilginin de etkili olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ancak şirketin Çin merkezli Huawei, ZTE ve Xiaomi gibi üreticilere daha fazla yonga seti ve teknoloji lisanslaması da bu durumda etkili olmuşa benziyor. Qualcomm’un lisans anlaşması yaptığı şirketlerin sattığı cihazların toplam değeri 62.6 milyar doları buluyor.

Galaxy Note 7 Qualcomm Snapdragon 821 ile gelecek

Qualcomm için kısa vadede işler yolunda ilerleyecek gibi gözükse de, bu durum ufakta bazı kara bulutların olmadığı anlamına gelmiyor. İşin aydınlık tarafında Samsung’un Galaxy Note 7’de belli bölgeler için Qualcomm Snapdragon 821 işlemciyi tercih etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu işlemcinin 820’ye kıyasla yüzde 10’luk bir performans artışı getireceği belirtiliyor. İşlemcinin yeni Nexus telefonlarında ve beklenen diğer amiral gemisi modellerinde de kullanılması öngörülüyor.

Apple’ın iPhone 7’de Qualcomm yerine Intel modemlerini kullanması ihtimali ise Qualcomm’un önündeki en büyük kara bulut gibi gözüküyor. Apple’ın geçtiğimiz yıl 231 milyon telefon sattığı göz önüne alınınca bu durumun Qualcomm’un bilançolarına olumsuz yansıması pek şaşırtıcı olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER