Manşetler

Snapdragon X2 işlemcili yeni Qualcomm Smart Viewer AR başlık tasarımı duyuruldu

qualcomm smart viewer xr2

Qualcomm Smart Viewer olarak adlandırılan ve üreticilerin ticari kulaklıklara uyarlayabilecekleri bir referans tasarım olan artırılmış gerçeklik gözlüğünün kablosuz bir versiyonunu duyurdu. Snapdragon XR2 tarafından desteklenen Wireless AR Smart Viewer, yani Kablosuz AR Akıllı Görüntüleyici, Qualcomm’un önceki akıllı gözlük tasarımını daha güçlü bir yonga seti ve USB-C kablosu yerine Wi-Fi 6 / 6E ve Bluetooth kullanan bir internet paylaşımı sistemi ile güncelliyor. Bu, karşılığında daha düşük bir pil ömrüyle gelecektir, ancak Qualcomm, son kullanıcılara ulaşacak gözlüğün daha farklı tasarlanabileceğini söylüyor.

Goertek tarafından üretilen yeni Smart Viewer, şu anda sadece birkaç üretim iş ortağına sunuldu, ancak yakında daha fazlasına sağlanması planlanıyor. Selefinde olduğu, bir telefona veya bilgisayara bağlanabiliyor. micro-OLED ekranlara sahip olan cihaz, izleme kameraları ve projektörler kullanarak tam kafa ve el izlemeli karma gerçeklik deneyimleri sunuyor. Qualcomm önceki başlıkta bulunan 1920×1080 çözünürlük ve 90Hz yenileme hızı gibi özellikleri korudu, ancak görüş açısını az da olsa azalttı; 45 dereceden 40 dereceye düşürdü.

Bu, 70 dereceye yakın bir görüş açısı sunan ve bireysel tüketici odaklı olmayan Magic Leap 2’dekine nazaran önemli ölçüde daha küçük bir değerdir. Smart Viewer’ın avantajı, kablolu Smart Viewer’dan veya çoğu rakipten daha ince bir profile sahip olmasıdır. Çerçeveleri, kablolu versiyonun yaklaşık 25 mm’lik değerine kıyasla 15,6 mm derinliğindedir ve bu durum, AR gözlüklerinin tipik kusurlu görünümünü yumuşatır. Bununla birlikte serbest biçimli optik kullanan bu daha sığ tasarım ile daha geniş bir görüş açısı elde etmek daha zordur. 115 gram ile 106 gramlık Nreal Light gözlüklerden biraz daha ağır, ancak Apple’ın dedikodusu sıkça yapılan AR / VR gözlüğünün iddia edilen 150 gram ağırlığından daha düşüktür. 503 gram ağırlıklı Meta Quest 2 gibi VR başlıklardan ise çok daha ince ve hafiftir.

qualcomm smart viewer xr2

Kablosuz görüntüleyici başlık, önceki modelin XR1’inden farklı olarak Qualcomm’un Snapdragon XR2 yonga setini kullanıyor. Qualcomm bunun bilgisayarla görü işleme ve diğer görevler için daha fazla güç sunduğunu söylüyor. Şirket, telefonunuz veya PC’niz Qualcomm’un FastConnect 6900 çipini içerdiği sürece, gözlük ile bağlı telefon veya PC arasında 3 ms’lik hızlı bir gecikme vadediyor. Qualcomm AR / VR başkanı Hugo Swart, gerçek “hareketten fotona” gecikme süresinin 20 ms’nin altında olduğunu, bunun rahat bir karma gerçeklik deneyimi için yeterli olduğunu söylüyor.

Bir kablosuz başlık, Qualcomm’un yıllardır yol haritasında yer alıyordu. Ancak Smart Viewer hâlâ artırılmış gerçekliğin uzun süreli zorluklarından birini, pili kısa sürede bitmeyecek bir gözlüğü ortaya koymayı içeriyor. Swart, medya mensuplarına verdiği demeçte, en zorlu sanal deneyimlerin kulaklığın 650 mAh kapasiteli pilini 30 dakikada tüketebileceğini, ancak hafif, basit bir sanal ortamın çok daha az güç kullanabileceğini vurguladı. Ayrıca kullanıcılar bir kablo ile taşınabilir bir pil takabilir ve Swart, üreticilerin kendi tasarımlarında daha uzun pil ömürlü bir kulaklığa öncelik vermeyi seçebileceklerini söyledi. Ancak mevcut teknoloji, işte bütün gün kullanabileceğiniz bir dizi sanal monitör oluşturmak gibi artırılmış gerçekliğin en belirgin uygulamalarından bazılarını destekleyemez.

qualcomm smart viewer xr2

Yeni Qualcomm Smart Viewer muhtemelen bireysel tüketicilere ulaşmayacaktır. Üreticiler sistemi kendi özelliklerine göre ayarlayabileceklerinden tüketicilere tamamen farklı tasarımlar ulaştırılabilir. Swart, Qualcomm’un en az dört üretici ile çalıştığını söylerken, bu üreticilerin isimlerini veya başlığı ticari ürüne getirmelerinin ne kadar sürebileceğini söylemedi. Ancak Qualcomm’un önceki tasarımları, Nreal Light ve Lenovo ThinkReality A3 gözlükleri gibi ürünler için temel olmuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER