ManşetlerTeknoloji

Qualcomm, Samsung ve Google’dan sanal gerçeklik hamlesi

snapdragon xr plus gen 2

Geçtiğimiz yıl Qualcomm, Samsung ve Google’ın dikkat çekici bir sanal gerçeklik (VR) projesi üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu. Bu projenin parçalarından biri olan ve büyük bir merak konusu olan Snapdragon XR2 Plus Gen 2 yonga seti, teknoloji dünyasına yeni bir boyut kazandırmaya hazır.

Bu yenilikçi yonga seti, Meta Quest 3’te kullanılan XR2 Gen 2’ye kıyasla göz başına 4.3K çözünürlükte 90fps hızında görsel renderlama kapasitesine sahip. Bununla birlikte, hem video geçişi hem de vücut ve yüz takibi için 12 eş zamanlı kamerayı destekliyor. Qualcomm, XR2 Plus Gen 2’nin, standart XR2 Gen 2’ye göre GPU frekansında yüzde 15, CPU frekansında ise yüzde 20 daha fazla performans sunarak “4K’da mekansal bilgisayar işlemeyi” hedeflediğini belirtiyor.

Snapdragon XR2 Plus Gen 2 farkını ortaya koyuyor

Qualcomm’un vurguladığı üzere, yüksek çözünürlüklü görseller XR2 Plus Gen 2’yi standard XR2 Gen 2’den ayıran temel özellik. Bu yeni yonga seti, AR (artırılmış gerçeklik) ve VR (sanal gerçeklik) alanlarında hızlı üretim yapabilme imkanı için OEM’lere bir referans tasarım da sunuyor. Şirket, HTC de dahil olmak üzere en az beş donanım yapımcısıyla çalıştığını açıklıyor.

Qualcomm ayrıca, bu duyurunun bir parçası olarak Samsung ve Google ile olan ortaklığını da ön plana çıkartıyor. Ancak, bu teknolojinin somut kullanılabilirlik detayları henüz netleşmiş değil. Google, kendi AR ekibiyle iç sıkıntılar yaşarken, Samsung’un donanım tarafında gecikmelerle karşılaştığı yönünde haberler var. Apple’ın Vision Pro’yu piyasaya sürmesine ise birkaç hafta kaldığı söyleniyor.

Samsung, Google ve Qualcomm tarafından ne tür yeniliklerin geleceğini öğrenmek için çok uzun süre beklemek zorunda kalmayabiliriz. Samsung, San Jose’de birkaç hafta içinde bir Unpacked etkinliği düzenliyor. Apple’ın evine sadece birkaç sokak ötede, Vision Pro’nun rakibini önizlemek için bundan daha iyi bir yer olabilir mi?

Teknoloji tutkunları gözünü San Jose’ye dikmiş durumda, zira bu etkinlikte sanal gerçeklik alanında sektöre yön verecek önemli gelişmeler bekleniyor. Herkesin merakla beklediği bu gelişmelerin ayrıntıları netleştikçe, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinde yeni bir dönem başlıyor olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER