Teknoloji

Qualcomm Quick Charge 4+ hızlı şarj standardı Quick Charge 4’ten yüzde 15 daha hızlı

Qualcomm’un Snapdragon yongasetlerinin giderek daha fazla ilgi çeken yanlarından bir tanesi, bunların desteklemiş olduğu ve yine bizzat Qualcomm tarafından geliştirilen hızlı şarj standartları. Seleflerine göre şarj süresini kısaltan ve seleflerine göre daha fazla emniyet sunan Quick Charge 4’ün çıkışından sadece altı ay sonra, Qualcomm yeni Quick Charge 4+ standardını duyurdu.

Yeni bir yongaset gerektiren önceki standartlardan farklı olarak, 4+ standardı cihaz ve aksesuar üreticilerinin Quick Charge 4 uyumlu cihazlara ekleyecekleri üç temel geliştirmeyle birlikte uygulanabiliyor oluyor. Bu geliştirmeler şu şekilde sıralanıyor:

  • “Dual Charge” (İkili Şarj), bu nitelik Quick Charge’ın önceki versiyonunda da bir seçenek olarak bulunuyordu, ancak şimdi çok daha güçlü olduğu belirtiliyor.
  • “Intelligent Thermal Balancing” (Akıllı Termal Dengeleme), ise sıcaklığı düşük tutmak adına ikili şarj yollarından hangisi üzerinden akımın yöneltileceğini belirliyor.
  • “Gelişmiş Emniyet Özellikleri” ise hem telefon sıcaklığını hem de bağlantı elemanı sıcaklığını izleyerek aşırı ısınma ve kısa devrenin oluşturabileceği zararlara karşı koruyor.

Qualcomm, bu yeni standardı kullanan cihazların Quick Charge 4’e göre yüzde 15’e varan oranda daha iyi şarj sürelerine ulaşabileceklerini ve yüzde 30’a kadar olan bölümü de daha verimli şekilde doldurabileceklerini belirtiyor. Ayrıca şarj sırasındaki sıcaklığın da 3 santigrat dereceye kadar daha düşük olacağı da belirtiliyor.

Ne yazık ki, bu yeniliklerin mevcut cihazlara gelmesi bir yazılım güncellemesiyle olacak gibi değil. Çünkü sözünü ettiğimiz değişikliklerin çok büyük kısmı donanım tarafındaki geliştirmeler oluyor. Şimdiye kadar Quick Charge 4+ desteğini barındıracak ilk cihazın Snapdragon 835 işlemcili ve 3200 mAh kapasiteli pil taşıyan ZTE Nubia Z17 olduğu açıklandı.

İLGİLİ HABERLER