Teknoloji

Qualcomm mobil cihazlardan sonra sunucuları da ele geçirmenin peşinde

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

qualcomm-snapdragon-805-201113

Qualcomm’un Snapdragon işlemcileri ve hücresel şebeke bağlantısı sağlayan yongaları mobil cihazlarda en çok tercih edilenler arasında bulunuyor. Google’ın Nexus 6’sı, Apple’ın iPhone’ları, Sony’nin Xperia Z3’ü veya LG’nin G3’ünde Qualcomm’un ürettiği parçaları görüyoruz. Ancak Qualcomm sadece mobil cihazlarla sınırlı kalmaya niyetli değil, şirket sunucu işlemci pazarından da pay kapmak istiyor.

Şirketin CEO’su Steve Mollenkopf henüz konuyla ilgili olarak çok fazla detay açıklamadı, ancak sunucu işlemcilerinin de mobil işlemciler gibi ARM tabanlı olması bekleniyor. Ayrıca Qualcomm bu işlemcilerin ne zaman çıkacağına dair bir takvim açıklamadı, Mollenkopf sadece şirketinin müşterilerle şimdiden gerekli ilişkileri kurduğunu kaydetti.

AMD ve HP gibi Qualcomm da Intel’i en zayıf noktasından, güç tüketiminden vurmayı amaçlıyor. Intel’in Xeon işlemcileri gerçekten hızlı olsa da, enerji tüketimi bakımından fazlasıyla cömert olmaları kullanıcıları sayı ve esneklik bakımından sınırlıyor. ARM tabanlı işlemciler o kadar hızlı olmasa da, çok daha verimli olmalarıyla dikkat çekiyor. Küçük bir alana sadece birkaç tane Xeon işlemci sığdırmak yerine yüzlerce CPU yığınlayabilir, böylelikle birden fazla işlevi tek seferde yapma şansına bir şekilde erişebilirsiniz.

Mollenkopf şirketinin gelecekte üretmeyi planladığı sunucu bileşenlerinin Facebook gibi, veri merkezlerini çok özel görevleri bile kaldıracak şekilde optimize etmeye çalışan internet devleri için oldukça kullanışlı olacağını görüyor. Qualcomm’un veri merkezlerini de cepler gibi fethedip etmeyeceğini şu an için bilmiyoruz, ancak bu adımın Intel’i endişelendireceği kesin.

İLGİLİ HABERLER