Teknoloji

Huawei Qualcomm’dan sadece 4G uyumlu işlemciler alabilecek

qualcomm snapdragon 8150 huawei

Qualcomm, Huawei ile çalışmak için geçtiğimiz hafta itibarıyla ABD’den lisans almıştı. Bir süre sonra bu lisansın Qualcomm’a sadece 4G işlemci satma iznini verdiği iddiası gündeme gelmişti. Reuters tarafından yayınlanan bir haber, bu iddiayı doğruluyor.

Qualcomm’dan Reuters’a yapılan açıklamada, Huawei’ye hangi ürünlerin satışına izin verildiği konusunda fazla detay paylaşılmadı. Ancak şirket açıklamada lisansın mobil ürünlerle ilgili olduğunu belirtmekle yetindi.

Trump yönetimi, 2019’un mayıs ayında ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Amerikan şirketlerinin Huawei’yle çalışmasını yasaklayan bir karar yayınlamıştı. Geçtiğimiz mayıs ayında ise ABD Ticaret Bakanlığı, ürünlerinde Amerikan teknolojilerini kullanan yarı iletken üreticilerine yönelik uygulamaları da sıkılaştırmıştı. Eylül ayı itibarıyla ABD merkezli olmayan bileşen üreticilerine de, Huawei’ye bileşen satmak için lisans alma zorunluluğu getirmişti.

Huawei’den ağustos ayında yapılan açıklamada, ABD’nin yaptırımları nedeniyle şirketin işlemci yongası stoklarının tükendiği belirtilmişti. Şirketin tüketici elektroniği iş birimi CEO’su Richard Yu, Huawei’nin üst sınıf Kirin yongalarının 2020’de son neslini yaşıyor olabileceğini dile getirmişti.

ABD’nin baskısına rağmen, Huawei ana vatanı Çin’deki satışların etkisiyle ikinci çeyrekte küresel akıllı telefon pazarının zirvesine yerleşmişti. Üçüncü çeyrek itibarıyla Çinli üretici zirveyi yine Samsung’a devretti.

Qualcomm, şu an için Huawei ile sadece 4G işlemciler için çalışabilecek. Üst segment cihazlarda kullanılacak 5G işlemciler konusunda Huawei’nin nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğini koruyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER