Teknoloji

Qualcomm’a verilen Huawei lisansı için çarpıcı iddia

qualcomm arm

Qualcomm, kısa süre önce Huawei ile birlikte çalışabilmek için gerekli izni almıştı. Ancak yeni bir haber, Qualcomm’un bu izni önemli bir koşul çerçevesinde aldığını gözler önüne seriyor.

ABD’nin Huawei’nin 5G altyapılarında rol oynamasını bir tehdit olarak değerlendirdiği biliniyor. Bu nedenle Qualcomm’a Huawei’yle çalışma izninin 5G altyapısıyla ilgili teknolojiler satmama koşuluna bağlı olduğu belirtilmişti. Ancak ABD Ticaret Bakanlığı’nın 5G kısıtlamasının 5G uyumlu akıllı telefonları da kapsadığı söyleniyor.

Seeking Alpha sitesinde yer alan habere göre; Qualcomm, Huawei’ye sadece 4G uyumlu işlemciler satmak için lisans aldı. Bu da Huawei’nin 5G telefonlarında Qualcomm’un işlemcilerine yer veremeyeceği anlamına geliyor. Söz konusu iznin verilmesinin kısa vadede pek olası olmadığı da haberde belirtilen noktalar arasında yer alıyor.

Huawei hâlihazırda 5G telefon pazarının önde gelen üreticileri arasında yer alıyor. Qualcomm’dan 5G uyumlu işlemci alaması, şirketin bu durumuna fazlasıyla zarar verebilecek bir faktör gibi görünüyor. Huawei’nin opsiyonlarının kısıtlılığı nedeniyle bu konuda pazarlık yapamadığı da iddia ediliyor.

Huawei ve Qualcomm iş birliğiyle ilgili bir diğer iddia da Honor ile ilgiliydi. Huawei’nin Honor’u elden çıkarmasının Qualcomm’la çalışabilmesinin koşullarından biri olduğu öne sürülmüştü. Şu sıralarda Honor’un satışı için yürütülen görüşmelerde sona yaklaşıldığı söyleniyor. Huawei’nin satış kararında Qualcomm koşulunun etkili olup olmadığı ise şimdilik bilinmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER