Teknoloji

Qualcomm HP’nin elinde kalan Palm patentlerini satın aldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Qualcomm patent portföyünü HP’nin akıllı telefon geçmişinden geriye kalanlarla genişletti. Mobil işlemci devi HP’ye ait 1400 patent ve patent başvurusunu satın aldığını açıkladı. Söz konusu patentler arasında Palm, iPAQ ve Bitfone’a ait patentlerin de olduğu belirtilirken; ABD’de geçerli 1400 patent ve patent başvurusuna ek olarak, yurt dışında geçerli olan 1000 patent ve patent başvurusunun da Qualcomm tarafından satın alındığı ifade edildi. ABD ve ABD dışı patentler arasında bir kesişim kümesi olup olmadığı şu an için bilinmiyor.

palm-pre-plus

Qualcomm tarafından yapılan basın açıklamasında patentler için ne kadar ödendiği bilgisine de yer verilmezken, devralınan fikri mülkiyetin ”temel mobil işletim sistemi teknikleri”ni kapsadığı ifade edildi. Qualcomm satın almanın şirkete gelcekteki lisans sahiplerine daha fazla değer teklif etme fırsatını verdiğini belirtti.

Qualcomm için söz konusu satın alma bazı fikirlerin eve dönüşü anlamına da geliyor. Şirket 1999 yılında PalmOS kullanan ilk akıllı telefonlardan biri olan PDQ 800’ü geliştirmiş, ancak Apple’ı Apple Newton PDA’ya hücresel bir verici yerleştirme konusunda ikna edememişti. Eski Palm CEO’su Jon Rubenstein da geçtiğimiz yıl Qualcomm’un yönetim kuruluna katılmıştı. Dolayısıyla patentlerin eski CEO’larını takip ettiğini söylemek de yanlış olmayacaktır.

Bu satın almanın LG’nin webOS işletim sistemli yeni televizyon serisini nasıl etkileyeceği ise şimdilik açıklığa kavuşmuş değil. Geçtiğimiz yılın şubat ayında webOS’un haklarını HP’den devralan LG, söz konusu patentleri satın almamıştı. HP’nin elden çıkaracağı patentler için lisans sahibi olup olmayacağı sorusunun cevabı Qualcomm’un basın açıklamasında yer almasa da, daha sonrasında HP tarafından The Verge sitesine yapılan bir açıklamayla şirketin bu patentler için lisans sahibi olmayı sürdüreceği açıklandı.

İlgili >> Qualcomm, The Verge

İLGİLİ HABERLER