Teknoloji

Qualcomm Çin’de iPhone Xs ve iPhone XR satışlarının durmasını istiyor

apple iphone xs qualcomm

Qualcomm hafta içinde Apple‘ın 2018’den önceki yıllarda piyasaya sürdüğü çok sayıda iPhone modeli için Çin’de ihtiyati tedbir kararı aldırmayı başarmıştı. The Financial Times’ta yer alan habere göre, mobil yonga üreticisi bu kararın kapsamını genişletmeye çalışıyor.

Qualcomm’un mahkemeye başvurarak Apple’ın geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdüğü iPhone Xs, iPhone Xs Max ve iPhone XR modellerinin de ülkedeki satışının durdurulmasını istediği belirtildi. Şirketin bu isteğinin temelinde de ihtiyati tedbir kararının alınmasına neden olan patent ihlâli iddiasının olduğu ifade edildi.

Bu yeni talebin Qualcomm’la Apple arasındaki tansiyonu biraz daha yükselteceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Apple eski iPhone’lar için Çin’de alınan ihtiyati tedbir kararını uygulamaya koymamış ve bu yasağın sadece iOS 11 ile daha eski sürümlerin yüklü olduğu cihazlar için geçerli olabileceğini savunmuştu. Söz konusu telefonlar iOS 12 ile güncellendiği için ortada yasaklamayı meşru kılacak bir durum olmadığını belirten Apple, telefonların satışına devam edeceğini açıklamıştı.

The Financial Times’ın haberine göre, Çin mahkemesi tarafından hafta içinde alınan ilk kararda herhangi bir iOS sürümünden bahsedilmiyor. Bu durum Apple’ı haksız kalmasa da, şirketin yaklaşımında da düzeltilmesi gereken yerlerin olduğunu gösteriyor.

Qualcomm’un ihtiyati tedbir kararı aldırabilmesi, şirketin patent ihlâli davasını muhtemelen kazanacağını gösteriyor. Ancak Apple da Qualcomm kazansa bile yeni işletim sistemiyle patent ihlâline sebep olan unsurların ortadan kalktığını ve dolayısıyla bir satış yasağına gerek kalmadığını savunuyor.

Qualcomm ihtiyati tedbir ve satış durdurma gibi kararlarla Apple’ı uzlaşma masasına oturmaya ikna etmeye çalışıyor gibi görünüyor. İki şirket arasındaki hukuk mücadelesi, dünyanın farklı noktalarında devam ediyor. Bunların çoğunda dezavantajlı taraf durumunda olan Qualcomm’un pek çok devlet tarafından da rekabete aykırı hareket etmekle suçlandığını belirtmek gerekiyor. Üzerindeki baskıyı azaltmak isteyen mobil yonga üreticisi için Apple ile uzlaşabilmek bu açıdan büyük önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER