Teknoloji

Qualcomm bilgisayara da bağlanabilecek bağımsız ve kablosuz VR başlıkları geliştiriyor

qualcomm boundless xr

Qualcomm‘un yeni sanal gerçeklik başlığı, hem bağımsız olarak çalışabilecek mobil bir ürün olması hem de bilgisayarlara kablosuz bağlanabilecek olmasıyla dikkat çekiyor. Yeni sanal gerçeklik (VR) başlığı ilk olarak bu hafta itibarıyla gerçekleşen 2019 Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda (GDC 2019) sergileniyor. CNET‘in haberine göre, Qualcomm tarafından hazırlanan referans tasarım üstüne geliştirilen sanal gerçeklik başlıkları bu yıl bitmeden Asya’da satışa sunulabilir.

Mobil sanal gerçeklik başlıklarının büyük kısmını daha geniş bir oyun kütüphanesine ulaşabilmek için bilgisayara bağlamak mümkün olmuyor. Ancak Qualcomm’un “Boundless XR” adını verdiği referans tasarımı, bunun mümkün olduğunu gösteriyor. Mobil formatta altı eksenli hareket özgürlüğü sağlayan Boundless XR, 60 GHz bağlantı ile PC üzerinde VR oyun deneyimi yaşamayı da mümkün kılıyor. Qualcomm’un referans tasarımında şirketin Snapdragon 845 işlemcisi kullanılıyor.

Qualcomm’dan yapılan açıklamaya göre, Boundless XR’da gecikme süresi 16 ms.’yi geçmiyor. Başlığın PC’ye bağlıyken de VR teknolojisini işleyecek şekilde tasarlandığına dikkat çekiliyor. Bu da, en azından teorik olarak, başlığın bilgisayardan biraz yük alacağı anlamına geliyor. Ancak bunun ne kadar olacağı konusunda kesin bir şey söylemek mümkün değil.

Qualcomm referans tasarım geliştirmeye alışık

Boundless XR’ın kullanılacağı konsol ve bilgisayarların 802.11ad Wi-Fi desteğine sahip olması ve Qualcomm’un yazılımını çalıştırabilmesi gerekiyor. Qualcomm tarafından CNET’e verilen bilgiye göre, oyunların yeni başlığı herhangi bir değişim olmadan desteklemesi mümkün olacak.

Qualcomm, sanal gerçeklik başlıkları için referans tasarım hazırlamaya alışık bir şirket. Qualcomm’un hazırladığı ürünler daha önce HTC, Lenovo ve Facebook gibi şirketler tarafından da kullanılmıştı. Yeni referans tasarımın üzerine inşa edilecek ilk sanal gerçeklik başlığı ise Çinli Pico VR’ın imzasını taşıyan Pico Neo2 VR olacak.

İLGİLİ HABERLER