Teknoloji

Qualcomm Arm’ı satın almak için konsorsiyum kurmayı planlıyor

qualcomm arm

Nvidia’nın çip tasarımcısı Arm’ı satın alma girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ancak SoftBank hâlâ Arm’ı elinden çıkarmayı istiyor. Qualcomm Arm ile ilgilenen şirketler arasında yer alsa da, Nvidia’nın başına gelenlerden sonra Qualcomm’un doğrudan onay alması mümkün görünmüyor.

Nvidia’nın Arm’ı satın almasına rekabete zarar vereceği gerekçesiyle izin verilmemişti. Qualcomm’un da aynı nedenlerden dolayı veto edilme ihtimali fazlasıyla yüksek. Bu durumun farkında olan Qualcomm, farklı bir yol izleyebilir.

Qualcomm bir konsorsiyum oluşturmayı ve bu konsorsiyumdaki her şirketin Arm’da küçük oranda hisseye sahip olmasını planlıyor. The Financial Times’a konuşan Qualcomm CEO’su Cristiano Amon, bu konsorsiyuma çok sayıda şirketin katılmasının gerektiğini ve böylelikle Arm’ın bağımsızlığının teminat altına alınabileceğini belirtti.

Qualcomm, Nvidia’nın Arm’ı satın almasına şiddetle karşı çıkmıştı. Arm’ın teknoloji sektörü için hayati öneme sahip olduğunu savunan Qualcomm, bu şirkete tek bir çip üreticisinin sahip olmasının rekabete ciddi zarar vereceğini belirtmişti. Eğer Arm’da çok sayıda şirket hissedar olursa, rekabet için de eşit koşulların sağlanacağına inanılıyor.

Intel CEO’su Pat Gelsinger, Intel’in böyle bir konsorsiyumu destekleyeceğini daha önce açıklamıştı. Gelsinger’in bu konuda iş birliği için Samsung’un patronu Lee Jae-yong ile bir araya geldiği biliniyor. Güney Kore merkezli çip üreticisi SK Hynix’in eş CEO’su Park Jung-ho da Arm için bir konsorsiyum oluşturulabileceğini belirtmişti.

Qualcomm Arm için bir konsorsiyum oluşturmayı planlasa da, Arm’ın mevcut sahibi SoftBank’in de başka planları var. SoftBank Arm’ı halka arz etmeyi, ancak çoğunluk hissesini elinde tutmayı planlıyor. Şirketin hisselerinin New York borsasında işlem göreceği söylense de, Arm’ın merkezi İngiltere’de olduğu için İngiliz hükümetinin buna izin vermeyebileceği belirtiliyor. Bu durumda Arm’ın hisselerinin Londra borsasında halka arz edilebileceği söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER