Eğlence

Qualcomm aptX Lossless ile kablosuz kulaklıklarda CD kalitesinde ses

qualcomm aptx lossless

2021 kayıpsız müzik deneyimi için önemli bir yıl oldu. Apple geçtiğimiz haziran ayında daha yüksek kaliteli akışa geçti, yurt dışında ise Amazon artık bu özellik için ek bir ücret almıyor. Ancak kayıpsız sesin karşılaştığı temel zorluklardan biri, bunun kablosuz kulaklıklarda veya kulak içi kulaklıklarda kablosuz olarak, tam olarak aslına uygun biçimde nasıl çalınacağıdır. Qualcomm, bu yılın başlarında duyurulan Snapdragon Sound programının bir parçası olan yeni aptX Lossless ile buna bir çözüm bulduğunu düşünüyor.

Teknik olarak aptX Adaptive’in bir uzantısı olan aptX Lossless ile Qualcomm, Bluetooth üzerinden CD kalitesinde 16 bit / 44.1kHz kayıpsız ses akışı sağlayabileceğini iddia ediyor. Yeni teknolojiye sahip ilk cihazların 2022’nin başlarında piyasaya çıkması bekleniyor. Snapdragon Sound, optimum performans için tüm donanım zincirini kullanıyor, bu nedenle hem Android telefonunuzun hem de kulakiçi kulaklıklarınızın bunu desteklemesi gerekecek.

Eğer her iki cihaz da desteklerse Qualcomm, Snapdragon Sound’un kayıpsız bir ses kaynağını otomatik olarak algılayacağını ve aptX HD ile daha önce mümkün olandan çok daha yüksek veri hızlarında çalabileceğini söylüyor. Şirket, bant genişliği açısından Sony’nin LDAC’sini geçmeyi başardı. aptX Lossless, LDAC’nin 990 kbps’lik en yüksek seviyesine kıyasla 1 Mbps’ye ulaşabilir. Hâlâ uygulanan bir miktar sıkıştırma var, belirtmek gerekirse, CD kalitesinde müzik tipik olarak 1,4 Mbps’lik bir örnek bit hızına sahiptir. Ancak Qualcomm, matematiksel olarak bit bit kesin ses üretimi sağlamak için kayıpsız sıkıştırma kullanıyor.

Çok fazla kablosuz bağlantının olduğu ortamlarda, bağlantı kalitesine göre en iyi ses performansını korumak için bit hızı dinamik olarak 140 kbps’ye kadar düşecektir. LDAC, bit hızı sınırlarını zorladığınızda gerçek dünya senaryolarında zorlanabilir, bu nedenle Qualcomm’un deneyimi yumuşatmak için bir çözüm sunduğunu görmek şaşırtıcı sayılmaz.

CD kalitesi, aptX Lossless’ın ulaştığı en yüksek seviye oluyor. Yine yüksek çözünürlüklü ses parçalarını çalabilirsiniz, ancak bu akışta kayba neden olur. Bu nedenle 24 bit 96 kHz dosyalar sizin için önemliyse, kablolu bir kulaklık bulundurmak isteyeceksiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER