Teknoloji

Qualcomm 7 nm yongalar için Samsung yerine TSMC ile çalışabilir

qualcomm stable diffusion ai

qualcomm 7 nmQualcomm hâli hazırda mobil yonga tasarımlarını gerçek bileşenlere dönüştürmek için Samsung ile çalışıyor. Ancak Güney Kore kaynaklı son haberler, 7 nm yonga mimarisiyle birlikte bu durumun değişeceğini gösteriyor. Haberlere göre, Qualcomm 7 nm yongalarının üretimi için Samsung yerine TSMC ile çalışacak.

Bu konudaki ilk iddialar geçtiğimiz yılın ikinci yarısında gündeme gelmişti. Qualcomm’un 7 nm Snapdragon yongalarını tasarlarken TSMC tarafından sağlanan araçlardan yararlandığı da daha önce belirtilmişti.

Qualcomm 14 nm mimarisine sahip Snapdragon 820 ve 821 yongalarının üretimi için Samsung’un uzmanlığından yararlanmıştı. Şirket 10 nm mimarisine sahip Snapdragon 835’te de Samsung ile işbirliğini sürdürmüştü. İşlem sayıları küçüldükçe bir yonga üzerinde bulunan transistörlerin sayısı artıyor. Bu da maksimum güçte çalışmak için daha az enerjiye ihtiyaç duyan yarı iletkenlerin sayısının yukarıya çıkmasını sağlıyor.

Qualcomm 7 nm yongalar için neden TSMC ile çalışıyor olabilir?

Qualcomm’un Samsung ile uzun süredir devam eden işbirliğinden vazgeçip neden TSMC ile çalışmayı seçtiği sorusu da doğal olarak akıllara geliyor. Bu noktada akla gelen ilk seçenek TSMC’nin 7 nm mimarisinde rakiplerinin önünde yer alması oluyor. Ancak bu konuda Globalfoundries’in bir adım önde olduğu biliniyor. 7 nm mimarisine yoğunlaşmak adına 10 nm mimarisini pas geçen şirketin 2019 model cihazlarda kullanılacak 7 nm yongaların sevkiyatına önümüzdeki yıl başlaması bekleniyor.

Samsung, eğer iddialar doğruysa, TSMC’ye karşı ikinci kaybını yaşıyor. Güney Koreli şirket, Apple adına işlemci üretimindeki ayrıcalıklı haklarını da TSMC’ye kaptırmıştı. TSMC’nin 2017 model iPhone’larda kullanılacak A11 işlemcilerin üretimine başladığına dair haberler geçtiğimiz ay gündeme gelmişti.

İLGİLİ HABERLER