Teknoloji

PS5 ve Xbox Series X sızıntıları neyi işaret ediyor?

ps5 xbox series x

2020 ile karşımıza en popüler iki oyun konsolunun en yeni versiyonları çıkacak. PlayStation 5 ve Xbox Series X‘in gelişleri ilan edilse de, iki konsola dair pek çok detay hâlâ belirsizliğini koruyor. Ancak internette boy gösteren sızıntılar sayesinde PS5 ve Xbox Series X’in özellikle grafik kapasiteleri hakkında bir fikir edinmek mümkün oluyor.

Söz konusu sızıntılar, oyun konsollarının son derece güçlü teknik özellikler taşıyacağını gösteriyor. Ancak gelişmiş teknik özelliklerin kullanıcılara şimdiye kıyasla daha yüksek fiyatlarla sunulma ihtimali de iyiden iyiye yükselmiş gibi görünüyor.

Yeni nesil oyun konsollarıyla ilgili sızıntıların ortaya çıkış şeklinin de en az sızıntılar kadar ilgi çekici olduğu söylenebilir. Örneğin, bir AMD çalışanı benchmark sonuçlarını GitHub’da sakladığı ve gizli olmasına rağmen, bir şekilde internete sızdırmayı başardı. Pek çok internet sitesi internette dolaşan bilgi kırıntılarını birleştirirken, Eurogamer’ın yaptığı derleme de PlayStation 5 ve Xbox Series X hakkında daha somut bir resim çiziyor.

Her iki konsolun da AMD Zen 2 işlemci ve Ryzen grafik işlemcisi taşıması bekleniyor. Ancak bu bileşenlerin nihai konfigürasyonlarının birbirlerinden farklı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

PS5 PS4 Pro’ya kıyasla büyük bir sıçrama getirebilir

Örneğin, PS5’in grafik işlemci biriminde 2 GHz hızında çalışan 36 adet özel Navi biriminin bulunması bekleniyor. Bu sistemin AMD’nin PC’ler için hazırladığı Navi 10 GPU sisteminin “Lite” versiyonu olacağı belirtiliyor. 16 GB GGDR6 RAM’in varlığıyla PS5’in PS4 Pro’ya kıyasla önemli bir sıçrama vadedeceği iddia ediliyor.

Xbox Series X’e dair bilgiler ise biraz daha belirsiz gibi görünüyor. Microsoft’un yeni nesil konsolunda 1.7 GHz hızında çalışan 56 adet Navi işlemci biriminin bulunacağı belirtiliyor. Hızlı GGDR6 bellek de Microsoft’un vaatleri arasında yer alıyor. Microsoft, Xbox Series X ile kendi sınırlarının ötesine geçmeyi hedeflese de, bu konuda şimdilik somut bilgiler paylaşılmış değil.

Bu performans artışının fiyata yansıması da kesin gibi görünüyor. Yine de, analistler PS5 için konsol piyasasının mevcut ortalamalarına daha yakın bir fiyatı işaret ediyor. Xbox Series X’in ise fiyat bakımdan daha yukarıda durabileceği, ancak Microsoft’un farklı fiyat gruplarına yönelik birden fazla konsol çıkarabileceği söyleniyor. Bu ihtimal ve öngörülerin ne kadarının doğru olduğu ise 2020’de anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER