Eğlence

PS3 ve Wii: Güncel Maliyetler

Ulusal gazetelerin haftasonu sayılarının arasına sıkıştırılmış albenili reklam eklerinde ya da zincir tüketici elektroniği mağazalarının izdiham açılışlarında ilan ettikleri promosyonlu ürünlerin arasında oyun konsolları sıkça yer alıyor. Gençlere hitap eden reklam kampanyalarının önemli bir kısmında da ödüller arasında yer alan ikonlaşmış iki konsolun güncel Türkiye için güncel ve iki kişilik gerçek sahip olma maliyetlerini karşılaştırıyoruz.

Değerlendirmemize taşınabilir platformlar olan Nintendo DS, PSP, veya bir açıdan bakarsanız ipod ürünlerini dahil etmedik. Piyasada olan konsollardan da en popüler olan PS3 ve Wii’yi irdelemeyi seçtik. Piyasa fiyatlarını belirlerken, vergisiz olarak yurtiçine sokulmuş ve açık arttırma sitelerinden edinebilen fiyatları, modifiye edilmiş donanım ve oyun fiyatlarını kapsam dışında bıraktık. Fiyatlarımızı, güncel kurlar üzerinden Türkiye’nin önde gelen perakende tüketici elektroniği zincirlerinin satış fiyatları üzerinden topladık. Bir başka önemli kriterimiz de, iki kişilik oyun için gereken minimum maliyeti hesaplamaktı…

PS3’ün 120GB’lik versiyonunun çıplak fiyatı 749 TL olarak belirlendi. Alabileceğiniz popüler bir oyun olan Killzone 2 için de 79 TL’lik etiket fiyatı biçilmiş. İkinci bir kontrol çubuğu için adresi Dualshock Wireless Sixaxis’e çevirdiğimizde 139 TL’yi daha gözden çıkarmak gerekiyor. Tüm bu zevkin toplam minimum maliyeti 967 TL yapıyor.

Wii’de ise maliyeti düşürmek isterseniz motion plus kontrol çubuğundan vazgeçmeyi göze almalısınız. Klasik beyaz konsol 615 TL’ye bulunabilirken, motion plus özellikli çubuğa ve yeni spor oyununa sahip siyah sürümün satış fiyatı 731 TL. Aynı anda iki kişilik oyun için 157 TL’lik bir ekstra masrafla bir motion plus kontrol çubuğu alabilirsiniz. Paketten tek nunchuck çıkmakta, ikinci bir nunchuck fiyatı olan 70 TL ise opsiyonel. Pakete dahil olan Wii Sports Pack’in ötesine gitmek isterseniz ise 108 TL’lik fiyatıyla How to Train Your Dragon, Wii oyun portföyünün sahip olduğu ortalama fiyatın  biraz üstünde bir maliyete sahip. Buradaki paket opsiyonumuzu ise siyah kasa, ekstra kontrol çubuğu üzerinden oluşturup nunchuck ilavesi ve ekstra oyunu göz ardı ettiğimizde 888 TL’lik bir maliyet çıkıyor. Wii’nin en popüler aksesuarlarından biri olan Balance Board maliyetini hariç tutuyoruz.

PS3 ve Wii için aksesuarlarla uzun dönem sahip olma maliyetini yükseltmek mümkün; ancak Wii biraz daha ekstra harcama yapmaya yatkın bir platform gibi durmakta. Tüm bu maliyetleri yüksek bulanlar için de son olarak hala satışı yapılan PS2’ye göz attık. 320TL’lik konsol, 77 TL’lik ek oyun padi ve 8 MB’lik hafıza kartıyla birlikte 447 TL gibi göreceli olarak mütevazi bir fiyata oyununuzu seçerek keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER