Teknoloji

ProtonMail şimdi kişileri de şifreleyerek koruma altına alıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Veri gizliliği ve güvenliği konusunda hassas olan kişilere hitap eden, şifrelenmiş bir e-posta servisi olan ProtonMail, yeni şifrelenmiş iletişim yöneticisini duyurdu. Yeni araç, hassasiyet taşıyabilecek kişi iletişim bilgilerini emniyet altına alıyor. Özellikle gazeteciler gibi, kaynaklarının açığa çıkmasını istemeyenler için bu güvenli araç kullanışlı olabilir gibi görünüyor.

ProtonMail Contacts olarak adlandırılan yeni araç dünyanın ilk şifrelenmiş kişi yöneticisi uygulaması olarak pazarlanıyor. En azından bu uygulamanın ilk dijital imza doğrulama ve zero-access şifrelemeli ürün olduğuna dikkat çekiliyor. Bu yeni özellikler ProtonMail servisinin 3.12 numaralı yeni sürümüyle geliyor. Ayrıca bu ürün bir yılı aşkın zamandır süren çalışmaların meyvesi olma özelliğini de taşıyor.

Basitçe anlatacak olursak, bu yeni araç kişinin iletişim bilgilerini zero-access şifrelemesi kullanarak güven altına alıyor. Sadece kullanıcı iletişim alanlarının şifresini açabiliyor ve neler içerdiğini görebiliyor. Hatta ProtonMail’ın bile bunu yapma imkanı bulunmuyor. Kişilerin detayları bölümünde gösterilen kilit sembolü sayesinde kişi bilgilerinin şifrelendiği gösteriliyor.

ProtonMail, gazetecileri bu yeni özellikten yararlanması muhtemel meslek gruplarına bir örnek olarak veriyor. Kişinin notlar alanına eklenen herhangi bir veri de şifreleniyor. Bu da bir kişiyle ilgili olarak sadece ad veya adres bilgilerinin şifrelenmediğini gösteriyor.

Burada tek istisna e-posta adreslerinin kendisi gibi görünüyor. Bunlar zero-access şifreleme ile koruma altına alınmıyor. ProtonMail bunun nedeni olarak e-posta adresini bilmesi gerektiğini gösteriyor, bu sayede kendilerine e-postayı ileten platformu bildiklerini söylüyor. E-posta filtrelemesi nedeniyle de, e-posta adresleri şifrelenmiyor.

Bir kişinin bir iletişim bilgisini ele geçirip kullanıcıyı açığa çıkarmaması amacıyla ProtonMail, dijital imza doğrulaması yöntemini de kullanıyor. Bununla da kullanıcılar, iletişim bilgilerine kimsenin dokunmadığına dair kriptografik garanti almış oluyor. Eğer bir kişi iletişim bilgilerine erişecek olursa, iletişim bilgilerinin sahibine konuyla ilgili uyarı gönderiliyor.

İLGİLİ HABERLER