Teknoloji

PrintNightmare açığını gideren yama bazı yazıcılarda soruna neden oluyor

printnightmare windows yazıcı

Windows Yazdırma Biriktiricisi’nde, birisinin bilgisayarınızı uzaktan ele geçirmesine izin verebilecek, etkin bir şekilde yararlanılan kritik bir açık yeterince kötü değilmiş gibi, Microsoft’un güvenlik düzeltme yamasını yükleyen bazı kişiler, yazıcılarıyla olan bağlantının çalışmayı durdurduğunu gördü. Geçtiğimiz ilkbaharda farklı bir Windows 10 güvenlik güncellemesiyle meydana gelen bir sorunun neredeyse tekrarı olan bu durumda, sistem yöneticileri KB5004945 yamasını yükledikten sonra birçok bilgisayarın aniden yazıcılara bağlanamadığını keşfetti.

Microsoft bu sorunu, yamayı geri alarak veya yazıcıyı yönetici olarak yeniden yükleyerek çözülebilecek, bilinen bir sorun olarak kabul etti. Şirketin The Verge sitesine yaptığı açıklamaya göre yazıcı üreticisi Zebra, konudan haberdar olduğunu belirtti ve Microsoft’un önümüzdeki birkaç hafta içinde sorunu çözecek bir güncellemeyi çıkaracağını dile getirdi.

Şirket, 6 Temmuz Windows “KB5004945” güncellemesinin neden olduğu, birden çok yazıcı markasını etkileyen bir yazdırma sorununu bildiğini dile getirdi. Bu sorunu araştırdığını ve önümüzdeki 1-2 iş günü içinde sorunu ele alan bir güncelleme yayınlamayı planladığını dile getirdi. Zebra’ya göre sorunu çözmenin bir yolu, Windows “KB5004945” güncellemesini kaldırmak, etkilenen yazıcı sürücüsünü kaldırmak ve Yönetici kimlik bilgilerini kullanarak yeniden yüklemek. Uzun vadede ise Microsoft’un yayınlamayı planladığı daha yeni Windows güncellemesinin kullanılmasını teşvik ediliyor.

PrintNightmare sorunu, Microsoft’un halen desteklediği Windows’un tüm sürümlerini etkiliyor. Windows 10’a ek olarak Windows 7, 8.1 ve çeşitli Windows Server sürümleri de bu güvenlik açığından etkileniyor ve şirketin bunlar için düzeltme ekleri sunacak kadar ciddi bir açıktır. Bir güvenlik araştırmacısı, İşaretle ve Yazdır özelliklerinin etkinleştirildiği, tam yama uygulanmış sistemlerde bile bu güvenlik açığının hâlâ kötüye kullanılabildiğini göstermişti.

İLGİLİ HABERLER