Ulaşım

Porsche Taycan gücünü özel rekorla gösterdi – Video

porsche taycan

Porsche‘nin ilk elektrikli otomobili Taycan, Almanya’nın artık kullanılmayan ünlü Nordschleife pistinde dört kapılı bir elektrikli otomobil tarafından atılan en hızlı tur rekorunun sahibi oldu. Bu rekorun daha önceden bir sahibinin olmaması, işleri biraz daha ilginç hâle getiriyor. Porsche Taycan için heyecan oluşturmak adına daha önce olmayan bir rekor icat etmeyi seçmişe benziyor.

Nürburgring motor sporları kompleksinde bulunan Nordschleife pisti, otomobil üreticileri için özel bir öneme sahip. Bu pistte bir rekora imza atmak tüm üreticiler için bir hedef olsa da, pistin limitlerinin artık iyiden iyiye keşfedilmesi bu işi biraz zor hâle getirmişti.

Porsche, bu sorunun çözümünü rekorun kapsamını iyiden iyiye daraltmakta bulmuşa benziyor. Elektrikli otomobille atılmış en hızlı tur rekorunu kırmayı denemeyen şirket, bunun yerine attığı turu “dört kapılı bir elektrikli otomobille atılan en hızlı tur” şeklinde tanımayı seçmiş.

Taycan, 20.7 kilometre uzunluğundaki Nordschleife’yi 7 dakika 42 saniye içinde katetmeyi başardı.Bu süre etkileyici olsa da, çok büyük bir başarı niteliği taşımıyor. Porsche’nin içten yanmalı motora sahip iki aracı 911 GT2 RS ve Carrera GTS, pisti Taycan’dan 20 saniye daha hızlı tamamlamayı başarmıştı. Porsche 911 GT3 RS ve 918 Spyder’ın bu pistteki performansları ise neredeyse 1 dakika daha iyi. Nissan’ın 2010’da yarı ıslak koşullarda GT-R ile pisti 7 dakika 24 saniyede tamamladığını belirtmekte de fayda var.

Taycan’ın Nordschleife performansı, elektrikli otomobiller arasında da en iyisi değil. Çinli elektrikli otomobil girişimi NIO’nun ürettiği EP9, pisti 7 dakika 2 saniye içinde tamamlamayı başarmıştı. Porsche’nin çatı şirketi Volkswagen’in elektrikli yarış otomobili I.D.R.’in zamanı ise Taycan’a kıyasla 1 dakika 37 saniye daha iyi. Porsche’nin Le Mans’dan zaferle ayrılan 919 Hybrid EVO modeli de pisti Taycan’dan neredeyse 2 dakika daha kısa süre içinde katetmeyi başarmıştı.

Porsche Taycan 4 Eylül’de resmi olarak tanıtılacak

Mercedes-Benz SLS AMG, Audi R8 E-Tron ve Mini E ise Porsche Taycan’ın hızıyla üstünlük sağladığı elektrikli otomobiller oldu.

Porsche Taycan, son zamanların en merakla beklenen elektrikli otomobilleri arasında yer alıyor. Porsche, 4 Eylül’de gerçekleştireceği resmi tanıtım etkinliği öncesinde heyecanı artırmak için özellikle aracın performansına özel vurgu yapıyor. ABD’de 90 bin dolar civarında bir fiyatla satılması beklenen otomobil için şimdiden 30 bin civarında rezervasyonun yapılması da, Porsche’yi haklı olarak heyecanlandırıyor.

İLGİLİ HABERLER