ManşetlerUlaşım

Porsche’nin ilk elektrikli otomobili Taycan resmen tanıtıldı

porsche taycan turbo ve porsche taycan turbo s

Porsche en sonunda ilk elektrikli otomobilini resmen duyurdu. Geçen dört yıllık süre boyunca tanık olduğumuz çeşitli konseptler, isim değişiklikleri, casus fotoğrafları, ön gösterimler ve ön bilgilendirmelerden sonra nihayet dört kapılı elektrikli araç, Porsche Taycan resmen gösterildi.

Alman otomobil üreticisi Porsche, üç farklı kıtada aynı anda düzenlediği etkinliklerle Taycan elektrikli spor otomobilin üretim hattından çıkacak versiyonunu görücüye çıkardı.

Başlangıçta “Mission E” olarak adlandırılan bu araç, ilk kez 2015’te bir konsept otomobili olarak gösterilmişti. Taycan üretim hayatına iki farklı çeşitle başlayacak. Bunlardan ilki olan Taycan Turbo, 150 bin 900 dolar fiyata sahip olacak. Tayvan Turbo S için de 185 bin dolarlık fiyat belirlendi. Her iki model de dört çeker ve 0-100 kilometre-saat hızlanmayı en fazla üç saniyede gerçekleştirebiliyor.

Taycan’ın, daha düşük güçlü ve arkadan çekişli versiyonları ya da Cross Turismo adını taşıyan ve Porsche’nin daha önce konsept formunda sergilediği model de iki Turbo modelini takip edecek. Porsche, ilk elektrikli otomobili için tahmin edilen menzil bilgisini paylaşmadı. Daha üst sınıf versiyonların tam dolu batarya ile 450-500 kilometre arası mesafe gidebileceği söylendi.

Porsche Taycan Turbo S
Porsche Taycan Turbo S

Taycan’ın ilk versiyonlarının ikisi de ikili elektrik motoru kurulumunu kullanacak. Böylelikle 616 beygire eşdeğer bir güç üretilecek. Taycan Turbo, özel bir başlatma kontrol modunda 670 beygir gücüne ulaşabilecek. Turbo S ise aynı modda 750 beygir gücünden yararlanabilecek. Sonuç olarak Taycan Turbo 0-100 kilometre-saat hızlanmayı sadece üç saniyede gerçekleştirecek. Turbo S için ise aynısı 2.6 saniyede tamamlanacak.

Porsche Taycan hızlı şarj teknolojisiyle iddialı

Her iki Taycan Turbo otomobil de 93 kWh kapasiteli batarya ile gelecek. Bunun toplam ağırlığı 630 kilograma karşılık geliyor. Her iki otomobil de toplamda 2 bin 300 kilogram civarında ağılığa sahip olacak. Bu değer ile Tesla’nın Model X SUV otomobilinden daha hafif, Tesla Model S sedan otomobilden de biraz daha ağır oluyor.

Toplamda Porsche’nin ilk Taycan modelleri Tesla’nın seçeneklerinden daha yüksek maliyetli olacak. Ne var ki, Silikon Vadisi’nin üst sınıf otomobillerine de ayak uyduracak hıza sahip olacak. Taycan, en fazla 260 km/sa hıza ulaşabiliyor. Karşılaştırdığımızda, Tesla Model S ve X en fazla 262 km/sa hıza çıkabiliyor.

Porsche Taycan Turbo
Porsche Taycan Turbo

Porsche’nin Taycan’ları tanıtırken bir kez daha tekrarladığı, hatta ilk kez elektrikli otomobilini sergilediği zamandan bu yana söylediği bir detay da, otomobilin devasa pil paketinin hızlı şarj edilmesi oldu. Porsche tarafından Taycan’da kullanılan 800 volt teknolojisi, her iki modelin de, 270kW’de şarj eden şarj aletine bağlandığında yüzde 5’ten 80’lik doluluğa sadece 23 dakikada gelmesini sağlıyor.

Bu detaylar da Porsche’nin Taycan için çizmekte olduğu resimdeki boşlukları dolduruyor. Bu elektrikli otomobil, müşterilere ödünler yapmaya zorlamadan süper otomobil performansı almayı sağlayan ilk elektrikli araç oluyor. Alman otomobil üreticisi geçen ay ilk elektrikli otomobilinin içinden bazı fotoğraflar yayınlamıştı. Fotoğraflarda tipik bir Porsche iç tasarımı dikkat çekmişti. Ne var ki, normale göre daha fazla ekran ve dokunmatik panel bulunuyordu. Ayrıca Tayvan, dahili Apple Music uygulamasıyla gelen ilk otomobil olacak.

Müşteriler, rahatlıklarından ödün vermeden normal otomobillerle benzer doğrultuda donatılmış araçlara sahip olacaklar. Ancak Porsche, eli bol Taycan müşterilerine lüks spor otomobillerinden bilinen kabin deneyimini de sunacak.

Porsche, Taycan’ın 100 bin dolar altı fiyata sahip versiyonlarını da sunmak istediğini söyledi. Ancak bunun olup olmayacağı, olsa da ne zaman olacağı şu an için bilinmiyor. Belki söz konusu otomobil hiç piyasaya çıkmayabilir.

4 Eylül tarihli Porsche Taycan etkinliği tüm soruları cevaplamamış, potansiyel alıcıları veya Porsche fanlarını tam anlamıyla tatmin etmiş olmayabilir. Ancak Porsche’nin Taycan’ın ne kadar havalı olmasını istediği açık şekilde görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER