ManşetlerUlaşım

Porsche bundan böyle dizel motorlu araç üretmeyecek

porsche

Porsche, dizel motorlu araç üretiminden tamamen çekileceğini açıkladı. Şirketten yayınlanan resmi açıklamada, dizel araçlara yönelik talebin azaldığı ve hibrit sistemlere ilginin büyüdüğü bir ortamda, gelecekte dizel motor seçeneği sunmamaya karar verdiğini kaydetti.

Porsche CEO’su Oliver Blume, şirketinin duyuruyla birlikte dizeli şeytanlaştırmadığını vurguladı. Akaryakıtın dünya çapında hâlâ önemli olduğunu, buna rağmen şirketin sunduğu ürünlerde hiçbir zaman çok büyük bir bölümü oluşturmadığını söyledi.

Aslında son aylarda Alman otomobil üreticisinin bu yönde bir adım atacağının işaretleri görülmüştü. Porsche’nin elektrikli ve hibrit araçlara olan ilgisi giderek artıyor. Şirket geçen yıl tanıttığı 2019 model Cayenne SUV‘da dizel versiyona yer vermemişti. Daha sonra da güncellenmiş bir hibrit model çıkarmıştı.

Bu yılın başlarında da, 2022 itibarıyla daha yeşil araçlara yatırımını iki katına çıkaracağını, 2025’te de her bir saniyede üretilmiş her bir yeni Porsche otomobilinin elektrik sistemi içereceğini; ya hibrit ya da tamamen elektrikli olacağını açıklamıştı.

Porsche, daha önce Mission E olarak bilinen elektrikli spor otomobili Taycan‘i de gelecek yıl çıkaracak. Bu model Tesla Model S gibi diğer elektrikli spor otomobillerine rakip olacak.

Porsche’nin dizeli arkada bırakma isteği mantıklı görünüyor. Otomotiv endüstrisi giderek elektrikli ve hibrit araçların ön planda olduğu bir geleceğe doğru kayıyor. Aynı zamanda şirketin adı, 2015’te ABD’de gündemde büyük yer tutan Volkswagen‘in dizel motor emisyon skandalına da karışmıştı.

Şirket, skandalın ortaya çıktığı 2015’ten veri ABD’de dizel araç satmıyor. Geçen yıl da, 22 bin civarında araç, emisyon testlerinden geçmesine olanak sağlayacak özel ekipmanın keşfedilmesi nedeniyle geri çağrılmıştı. Bu geri çağırma işleminin ardından Porsche dizel motorlarını, mevcut düzenlemelere uygun hâle getirecek biçimde güncellemek yerine tamamen üretimden kaldırmıştı.

O zamanlar Porsche’nin dizel motor üretimini geçici olarak durdurduğu düşünülüyordu. Ancak gelen son açıklama, şirketin yoluna dizel seçenekleri olmadan devam etmeye karar verdiğini gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER