Teknoloji

Popüler mesajlaşma uygulaması ToTok bir casusluk aracıymış

totok

Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nde çok popüler olan ToTok adlı bir mesajlaşma uygulamasının aslında devletin casusluk amacıyla kullandığı bir araç olduğu ortaya çıktı. The New York Times tarafından verilen habere göre, bu uygulama BAE istihbarat görevlilerinin yararına geliştirilmiş ve vatandaşların sohbetlerini ve hareketlerini takip etmek için kullanılmış.

ToTok bu yılın başlarında çıkmıştı ve BAE’de milyonlar tarafından indirildi. Bu ülkede WhatsApp ve Skype gibi Batılı mesajlaşma uygulamaları kısmen engelli durumda. ToTok ise “hızlı, ücretsiz ve güvenli” mesajlar ve aramalarla Orta Doğu genelindeki kullanıcıların ilgisini çekmiş ve bunun ötesinde geçen hafta içinde de ABD’de en çok indirilen sosyal uygulamalardan biri hâline gelmişti.

NYT, ABD istihbarat görevlilerinin gizli brifinglerine ve kendi analizlerine dayanarak, ToTok’un BAE devletinin vatandaşlarını izlemek için doğrudan kullandığı bir yol olduğunu yazdı. Bu uygulamayı kullanan vatandaşlar mesajlarını, resimlerini, videolarını ve hatta konumlarını devletin istihbarat servisiyle paylaşmış oluyordu.

Gazetenin haberinde, bu tarz yöntemlerin otoriter rejimler tarafından gerçekleştirilen dijital casusluğun tarihinde yeni bir gelişme olduğuna dikkat çekiyor. Birçok devlet vatandaşlarının telefonlarına düzenli şekilde erişse de, bunu düzgün görünen bir uygulama üzerinden gizlice yapmak yerine telefondaki verilerine erişmek için izin isteyerek yapıyor.

ToTok ile ilgili bir bağımsız adli araştırma yürüten güvenlik araştırmacısı Patrick Wardle, bu yaklaşımın bir güzelliği olduğuna dikkat çekti. Gazeteye konuşan Wardle, “İnsanların bu uygulamayı isteyerek telefonlarına indirmelerini sağlayabiliyorsanız, insanları casusluk yapmak için hacklemenize gerek yoktur. Kişileri, görüntülü sohbetleri, konumu yüklendiğinde, daha ne kadar istihbarata ihtiyacınız var?” dedi.

Apple ve Google ToTok uygulamasını mağazalarından kaldırdı

The New York Times, ToTok’un sahibi olan Breej Holding’in Abu Dabi merkezli siber güvenlik şirketi Dark Matter’ın paravan şirketi olduğunu söylüyor. Uygulama aynı zamanda, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli veri madenciliği şirketi Pax AI ile de bağlantılı. Bu lşirket de Emirlik istihbarat kuruluşu ile aynı ofisleri paylaşıyor.

Breej Holding, DarkMatter veya BAE devleti New York Times’ın haberine henüz yorumda bulunmadı. Ancak hem Google hem de Apple, ToTok uygulamasını Play Store ve App Store’dan kaldırdı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER