Teknoloji

Popüler mesajlaşma uygulaması ToTok bir casusluk aracıymış

Popüler mesajlaşma uygulaması ToTok bir casusluk aracıymış
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nde çok popüler olan ToTok adlı bir mesajlaşma uygulamasının aslında devletin casusluk amacıyla kullandığı bir araç olduğu ortaya çıktı. The New York Times tarafından verilen habere göre, bu uygulama BAE istihbarat görevlilerinin yararına geliştirilmiş ve vatandaşların sohbetlerini ve hareketlerini takip etmek için kullanılmış.

ToTok bu yılın başlarında çıkmıştı ve BAE’de milyonlar tarafından indirildi. Bu ülkede WhatsApp ve Skype gibi Batılı mesajlaşma uygulamaları kısmen engelli durumda. ToTok ise “hızlı, ücretsiz ve güvenli” mesajlar ve aramalarla Orta Doğu genelindeki kullanıcıların ilgisini çekmiş ve bunun ötesinde geçen hafta içinde de ABD’de en çok indirilen sosyal uygulamalardan biri hâline gelmişti.

NYT, ABD istihbarat görevlilerinin gizli brifinglerine ve kendi analizlerine dayanarak, ToTok’un BAE devletinin vatandaşlarını izlemek için doğrudan kullandığı bir yol olduğunu yazdı. Bu uygulamayı kullanan vatandaşlar mesajlarını, resimlerini, videolarını ve hatta konumlarını devletin istihbarat servisiyle paylaşmış oluyordu.

Gazetenin haberinde, bu tarz yöntemlerin otoriter rejimler tarafından gerçekleştirilen dijital casusluğun tarihinde yeni bir gelişme olduğuna dikkat çekiyor. Birçok devlet vatandaşlarının telefonlarına düzenli şekilde erişse de, bunu düzgün görünen bir uygulama üzerinden gizlice yapmak yerine telefondaki verilerine erişmek için izin isteyerek yapıyor.

ToTok ile ilgili bir bağımsız adli araştırma yürüten güvenlik araştırmacısı Patrick Wardle, bu yaklaşımın bir güzelliği olduğuna dikkat çekti. Gazeteye konuşan Wardle, “İnsanların bu uygulamayı isteyerek telefonlarına indirmelerini sağlayabiliyorsanız, insanları casusluk yapmak için hacklemenize gerek yoktur. Kişileri, görüntülü sohbetleri, konumu yüklendiğinde, daha ne kadar istihbarata ihtiyacınız var?” dedi.

Günün Öne Çıkan Fırsatları

300 Hz ekranlı Game Garaj Slayer R9T, sepette 10.049,90 TL ucuzluyor
300 Hz ekranlı Game Garaj Slayer R9T, sepette 10.049,90 TL ucuzluyor
Satın Al
LG S40T soundbar ile 300 W ses, sepette 7.318,80 TL
LG S40T soundbar ile 300 W ses, sepette 7.318,80 TL
Satın Al
Google TV’li Next Stick 4K sepette 464,55 TL indirimli
Google TV’li Next Stick 4K sepette 464,55 TL indirimli
Satın Al
43 dB ANC’li QCY H3 kulaküstü kulaklık sepette 1.398 TL
43 dB ANC’li QCY H3 kulaküstü kulaklık sepette 1.398 TL
Satın Al
Havit TW984 ANC kulaklık, yüzde 15 sepet indirimiyle 636,65 TL
Havit TW984 ANC kulaklık, yüzde 15 sepet indirimiyle 636,65 TL
Satın Al
Tümünü Gör Daralt
Tüm Fırsatları Gör

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.

Apple ve Google ToTok uygulamasını mağazalarından kaldırdı

The New York Times, ToTok’un sahibi olan Breej Holding’in Abu Dabi merkezli siber güvenlik şirketi Dark Matter’ın paravan şirketi olduğunu söylüyor. Uygulama aynı zamanda, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli veri madenciliği şirketi Pax AI ile de bağlantılı. Bu lşirket de Emirlik istihbarat kuruluşu ile aynı ofisleri paylaşıyor.

Breej Holding, DarkMatter veya BAE devleti New York Times’ın haberine henüz yorumda bulunmadı. Ancak hem Google hem de Apple, ToTok uygulamasını Play Store ve App Store’dan kaldırdı.

Teknoblog artık WhatsApp'taGünün en iyi teknoloji fırsatları ve kaçırmamanız gereken büyük haberler, telefonunuza gelsin.
Kanala Katıl