Teknoloji

Popcorn Time tarayıcı versiyonu yasa dışı film izlemeyi kolaylaştırıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

popcorn-time-100915

Çevrim içi film platformu Popcorn Time için hazırlanan bir web sitesi, sinema filmlerini ve TV programlarını internet tarayıcısı üzerinden korsan olarak izlemeyi kolaylaştırıyor. Genel yapısı itibarıyla Netflix’e benzeyen Popcorn Time, torrent siteleri üzerinden yayınladığı korsan filmleri masaüstü ve Android uygulamalarıyla üyelerine ulaştırıyor. Ancak artık Popcorn Time’a browserpopcorn.xyz adresi üzerinden de, herhangi bir girişe gerek duyulmadan erişilebiliyor. Web sitesi, Popcorn in your Browser gibi, geçmişteki tarayıcı tabanlı web servisleri oluşturma girişimleri üstüne inşa edilmiş.

Tarayıcı versiyonunun altında 15 yaşındaki Sırp programcı Milan Kragujevic’in imzası bulunuyor. Genç programcının geçtiğimiz yıl yasal endişeler nedeniyle kapatılan orijinal Popcorn Time projesini kopyaladığı görülüyor. İlk uygulamanın kopyalanması, korsanlar ve film stüdyolarının hukuki temsilcileri arasındaki kedi-fare oyununun klasik hamleleri arasında yer alıyor. Popcorn Time’ın ilk versiyonu kapatılsa bile, çeşitli gruplar veya bireysel yazılımcılar farklı girişimlerle servisi ayakta tutmaya çalışıyor. Bu girişimlerin popülerliği Netflix gibi önemli platformlar tarafından da bir tehlike olarak algılanıyor.

Bugüne kadarki Popcorn Time klonlarının en başarılısı olarak ise Popcorn.io ön plana çıkıyor. Geçtiğimiz ağustos ayında orijinal Popcorn Time kurucularından da övgü alan Popcorn.io’ya birden fazla platformda erişilebiliyor. Ancak gelen son haberler, Popcorn.io’nun arkasındaki ekibin Hollywood stüdyolarından gelen dava tehdidi nedeniyle biraz sıkıntılı günler geçirdiği ve yönetim kademesinde çeşitli değişikliklerin yaşandığı yönünde.

Genç bir programcı olmasına rağmen, Milan Kragujevic’in orijinal Popcorn Time’ın kurucularından Federico Abad’ın korsan yayınlara ilişkin felsefesini paylaştığı görülüyor. Abad, geçtiğimiz ay bir Norveç gazetesine verdiği röportajda fiyat ve bulunabilirlik kısıtlamalarının insanları korsana teşvik ettiğini dile getirmişti. Abad, filmler ve televizyon programlarının tüm dünyada eş zamanlı olarak uygun fiyatlar karşılığında yayınlanması durumunda insanların korsandan vazgeçebileceğini belirtmişti.

Kragujevic de Abad’ın bu düşüncesine katılıyor. Product Hunt için bir yazı kaleme alan genç programcı, telif yasasının neredeyse olmadığı bir ülkede yaşadığını ve film stüdyolarının baskısını umursamadığını dile getirdi. Alan adını ve sağlayıcısını değiştirerek siteyi sürekli taşıyabileceğini söyleyen Kragujevic, bu işten para kazanmak gibi bir amacının olmadığını ve sadece stüdyoların bazı gerçekleri anlaması için Popcorn Time sitesini canlı tuttuğunu sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER