Teknoloji

Podcast programlarının keşfi için Google’dan önemli arama sonuçları adımı

google podcast

Google, yeniden yıldızı parlamaya başlayan podcast’lere yönelik yeni bir adım atıyor. Şirket arama sonuçlarında her bir program bölümünü listelemeye başlayacak.

Bir kullanıcı ilgi duyduğu bir alan ile ilgili program veya ilgilendiği bir kişiyle ilgili röportaj aradığında, Google onlara arama sorgularına uygun programların bölümlerini de gösterecek. Şirket, kullanıcılara çok yakında Google Asistan’a, belirli konularla ilgili dinlemek istedikleri podcast programlarını da çalma komutu verme imkanı sunacak. Aynı zamanda dinlenecek yayınları arama komutu da verebilecekler.

Şu an için kullanıcıların belirli bir konu hakkındaki programları bulmaları için genellikle “podcast” kelimesini sorgularına eklemeleri gerekiyor. Dinlenecek podcast seçildikten sonra, Google Podcast’ler web uygulaması açılıyor. Benzer komut yapısı Google Asistan için de geçerli, bu nedenle kullanıcıların sorgularında “podcast” kelimesini söylemeleri gerekiyor.

En sonunda ise Google, üçüncü taraf uygulamalara da oynatma imkanı verecek. Bu da belirli platformlara özel olan programlar için de benzer imkanların kullanılması anlamına geliyor. Aynı zamanda zaman içinde “podcast” kelimesini arama sorgusu içinde yazmak gerekmeyecek. Asistan işleviyle ilgili olarak ise herhangi bir bilgi verilmedi.

Google, arama sonuçlarında listelemek amacıyla bulduğu tüm podcast bölümlerinin metinlerini çıkarıyor. Tıpkı Google web sitelerini arama sonuçlarına nasıl ekliyorsa, RSS beslemesini yayınlayan tüm podcast yayıncılarının programları otomatik olarak listelenecek. Şirket şimdiye kadar 2 milyonun üstünde podcast programını listelediğini açıkladı.

Google Podcast’ler ürün yöneticisi Zack Reneau-Weeden, The Verge sitesine yaptığı açıklamada, Google’ın hangi programın ilk sırada listeleneceğine karar verirken belirli kriterlere dikkat ettiğini vurguladı. Programın ne kadar kişi tarafından dinlendiği, programın bilinirliği ve konuya hakimliği yüksek bir yayıncıdan gelip gelmediği gibi kriterler dikkate alınıyor. Google, normalde web sayfalarına uyguladığı kriterleri benzer şekilde podcast programlarına da uygulayacak.

Google’ın arama sonuçlarına getireceği yeni işlev, insanların yeni programları keşfetmelerine de katkıda bulunacak. Çünkü genel kanı podcast’ler için yeteri kadar keşif aracı olmadığı şeklinde. Şu anda çoğu podcast ya arkadaş tavsiyesi ya da diğer programların altında çıkan önerilerle bulunuyor. İnsanlar ilgi duydukları konularla ilgili podcast’leri rahat şekilde bulamıyor. Google’ın arama sonuçlarına podcast’leri ekleyecek olması yeni programları keşfetmeyi kolaylaştıracaktır.

google podcast'ler

Podcast yayıncıları SEO tekniklerine önem verecek

Ne var ki, bu durum aynı zamanda yayıncıların yaklaşımlarında da değişiklikler olabilir. Yayıncılar programlarına aranabilir ürünler olarak bakmaya başlayacaklar. Web sitesi yayıncıları için büyük önem taşıyan SEO, yani Arama Motoru Optimizasyonu kriterleri, podcast yayıncıları için de öncelikli hâle dönüşebilir. Yayıncılar da programların başlıkları, program açıklamaları, program resmi gibi içeriklere daha itinalı yaklaşacaktır.

Aslında bu o kadar da kötü sayılmaz, ancak iş sonunda yayıncıların, kullanıcıların ilgisini çekmek adına yanıltıcı başlıklara veya tanımlara yer vermeye başladığını görebiliriz. Benzer bir duruma YouTube videolarında da rastlıyoruz. Bazı yayıncıları sırf videolarını izletmek adına yanıltıcı başlıklar veya video küçük resimleri kullanabiliyor.

Reneau-Wedeen, ekibinin arama terimlerinin nasıl kötüye kullanılabileceği konusunda kafa yorduğunu kaydetti. Bu konuda Google’ın web spam ekibiyle birlikte çalışılarak algoritmayı yanıltmaya çalışan kişiler tespit edilecek. Aynı zamanda podcast ekibinin Google arama ekibiyle birlikte çalışarak alanında söz sahibi olan ve güvenilir bölümleri belirleyeceğini de kaydetti.

Podcast bölümlerinin arama sonuçlarına eklenmesi yayıncılar için büyük bir fırsat olacak ve onlara dinleyicilerine daha fazla hitap etme şansı sunacak. Aynı zamanda program yapımcısının yaratıcılığı konusunda da birtakım riskleri de beraberinde getiriyor. Popüler olmayan veya üst sıralarda listelenmeyen podcast’lerin bulunma şansı iyice azalacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER