Teknoloji

NASA’dan yeni bir renkli ve uçuk Plüton fotoğrafı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

pluton-fotograflari-renkli-251215

NASA, geçen temmuz ayında gerçekleşen yakın uçuştan beri Plüton sistemine ait yüzlerce fotoğraf yayınladı. Plüton fotoğrafları içinde bir kısmı insanı gerçek anlamda halüsinasyon gördüğünü hissettirecek cinstendi. Yayınlanan son videoyu da bunlar arasına dahil edebiliriz.

Uzay ajansı LEISA olarak kısaltılan, Doğrusal Etalon Spektral Görüntüleme Dizisi yöntemiyle elde edilen görüntüleri bir araya getirerek renkli bir video oluşturdu. Video orijinal çerçeve hızına göre yaklaşık 17 kat daha fazla hızlandırıldı ve renkler de dönüştürüldü. Çünkü LEISA sadece kızılötesi ışığı yakalayabiliyor. Aslında LEISA verisi sayesinde Plütonda buzul suyun bulunduğu ortaya çıkarılmıştı.

Ters renkler ve hız sayesinde videoya ruhani bir hava kazandırılmış, sanki gezegenin etrafında, gözde bir çift ışık dağıtıcı gözlük takılı şekilde bakıyormuş hissi uyandırıyor. Ancak bu video NASA’nın şimdiye kadar yayınladığı en uçuk Plüton görüntüsü değil.

Plüton Fotoğrafları

Plüton fotoğrafları içinde Noel’e özel olanı da var

Aslında NASA Plüton’un kırmızı ve yeşil ile renklendirilmiş bir görüntüsünü de yayınladı. Bu fotoğrafın tam da Noel zamanında yayınlanması ajansın bunu bir Noel kutlaması olarak yayınladığını gösteriyor.

pluton-charon-fotograf-251215

Yakın uçuşun gerçekleştirildiği günde, New Horizons projesinde çalışan bilim insanları Plüton ve uydusu Charon’a ait ters renklendirme yapılmış fotoğrafı yayınlamıştı. Daha sonra Plüton’un görüntüsünün tam çözünürlüklü görüntüsünü de yayınlamıştı. Kasım ayında ise New Horizons ekibi bu görüntüdeki renkleri yayarak Plüton’un yüzeyindeki farklılıkları ortaya çıkarmıştı.

İLGİLİ HABERLER