ManşetlerTeknoloji

Sony geliştiricilerin PlayStation 5 Pro için hazır olmasını istiyor

playstation 5 pro

PlayStation 5 Pro hakkındaki söylentiler bir süredir etrafta dolaşıyor. Geçtiğimiz ay çıkan bir haberde, konsolun oyun deneyimini yeniden tanımlamaya hazırlandığı belirtilmişti. Yeni bir haber bu iddiayı doğrularken, konsola dair yeni detayları da gözler önüne seriyor. Görünüşe göre, Sony şimdiden geliştiricilerden oyunlarının gelecek PS5 Pro ile uyumlu olmasını sağlamalarını istiyor. Şirketin ışın izlemeyi geliştirmeye odaklandığının da altını çizdiği belirtiliyor.

Kod adı Trinity olduğu söylenen PS5 Pro’nun daha güçlü bir GPU’ya ve biraz daha hızlı bir CPU moduna sahip olduğu belirtiliyor. Pro modeldeki değişikliklerin hepsinin konsolu ışın izleme etkinleştirilmiş oyunları işleme veya belirli oyunlarda daha yüksek çözünürlük ve kare hızlarına ulaşma konusunda daha yetenekli hale getirmesi bekleniyor.

Yeni konsolun özelliklerini özetlediği söylenen belgelere göre, PS5 Pro’da GPU işleme hızı standart PS5’e kıyasla yüzde 45 daha fazla olacak. GPU’nun büyüyeceği ve ışın izlemeyi geliştirmek için daha hızlı bellek kullanacağı da verilen bilgiler arasında yer alıyor. Sony, söz konusu belgelerde “daha güçlü bir ışın izleme mimarisi” kullanmakla da övünüyor.

Pro, adından da anlaşılacağı gibi, mevcut PlayStation 5’in gelişmiş bir versiyonu olacak. Standart versiyonun bariz şekilde daha pahalı satılacak olan Pro versiyonun çıkışından sonra da piyasada kalacağının altı çiziliyor. Sony, geliştiricilerin her iki konsolu da destekleyecek tek bir pakete sahip olmasını istiyor.

Geliştiricilerin konsolun test kitlerini şimdiden sipariş edebildiği belirtiliyor. Sony, önümüzdeki ağustos ayından itibaren sertifikaya sunulan her oyunun PS5 Pro ile uyumlu olmasını istiyor. Daha önce çıkan haberlerde, PlayStation 5 Pro’nun yılın sonlarına doğru satışa sunulabileceği belirtilmişti. Geliştiriciler için sunulan zaman çizelgesi de bununla uyumlu görünüyor.

PlayStation 5 Pro özel mod ile CPU hızını artıracak

CPU, standart PlayStation5 5’tekiyle aynı olacak. Ancak yeni bir mod sayesinde frekans hızı 3.85 GHz seviyesine çıkarılabilecek. Mevcut CPU hızı ise 3.5 GHz. Söz konusu özel mod aktive edildiğinde GPU hızı aşağıya çekilecek.

Mevcut PlayStation 5’te 448GB/s olan bellek bant genişliği, Pro’da 576GB/s olacak. Oyuncular PS5 Pro’da ekstra 1.2 GB sistem belleği kullanabilecek. Bu da toplamda 13.7 GB sistem belleği sunulduğu anlamına geliyor.

PlayStation 5 Pro, makine öğrenmesi için özel bir mimariyle gelecek ve 300 TOPS 8-bit hesaplama desteği sunuluyor. Sony’nin PlayStation Spectral Super Resolution ölçeklendirme teknolojisi de 250 MB bellek kullanacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER