Teknoloji

PlayStation 5’in oyun kumandası DualSense tanıtıldı

sony dualsense playstation 5

PlayStation 5‘in neye benzediği şu an için bilinmiyor. Ancak Sony, yeni nesil oyun konsolu için hazırladığı yeni oyun kumandasını gözler önüne çıkardı. PlayStation 5 ile birlikte gelecek olan oyun kumandası DualSense adını taşıyor. DualSense, PlayStation’ın 25 yılı aşkın tarihindeki en farklı tasarıma sahip oyun kumandası olarak göze çarpıyor.

DualSense’in getirdiği değişimin sadece dış görünüşle sınırlı olmadığını ve teknik bakımından da önemli yeniliklerin yapıldığını belirtmek gerekiyor. Daha önce duyurulduğu gibi temassal geri bildirim özelliğine sahip olan yeni oyun kumandası, “uyarlanabilir tetik mekanizması” ile birlikte geliyor. Böylelikle oyuncular tetik tuşlarının direncini farklı oyun efektlerine göre uyarlayabiliyor.

DualSense ile birlikte Sony, PlayStation kumandasına ilk kez mikrofon ekliyor. Buna ek olarak, uzun süredir beklenen USB-C girişi de sonunda PlayStation kumandasındaki yerini alıyor. Çift tonlu yeni bir renk şemasına geçiş yapan Sony, genel olarak daha yuvarlak hatlara sahip bir tasarım da sunuyor.

Paylaş butonunun ismi “Oluştur” olarak değiştiriliyor. Sony’den yapılan açıklamada, söz konusu butonun oyunculara destansı oyun içeriklerini dünyayla paylaşmaları için yeni bir yol sunacağı belirtildi. Şirket, bu konuya dair daha fazla detayın PlayStation 5’in çıkışı yaklaştığında paylaşılacağının altını çizdi.

DualSense’teki bazı buton tasarımlarının da DualShock 4’tekinden daha farklı olduğu görülüyor. Örneğin, PlayStation butonunun artık PlayStation logosunun orijinal şeklinde sunulduğu göze çarpıyor. Buna ek olarak, tetik tuşlarının (L1, L2, R1, R2) tasarımının da eskiye kıyasla daha “açılı” hâle gelmiş olması dikkat çekiyor.

PlayStation 5 son çeyrekte satışa sunulacak

DualShock 4’teki diğer tasarım özelliklerin büyük kısmı, DualSense’te de mevcut. Tam ortaya yerleştirilen izleme dörtgeni ve ışık çubuğu söz konusu özellikler arasında başı çekiyor. Simetrik kumanda yerleşiminden vazgeçmeyen Sony, D-Pad ve yüz tuşlarını yine kumandanın üst yarısında tutuyor. Analog çubuklarının da yeri değişmiyor.

PlayStation 5, yılın son çeyreğinde satışa sunulacak. Sony’nin DualSense ile ilgili diğer detayları da bu dönemde açıklaması bekleniyor. Oyun kumandasının satış fiyatı ve diğer renk seçenekleri gibi konularda henüz bilgi verilmiş değil. Ancak PlayStation 5’in çıkışı yaklaştıkça bu konuda yeni bilgiler duymak sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER