Teknoloji

Eski bir sistem yazılımını çalıştıran PlayStation 5 başarılı şekilde jailbreak edildi

sony playstation 5

Sony’nin yaşı ikiye yaklaşan oyun konsolu PlayStation 5’in yazılımı en sonunda kırıldı, diğer bir deyişle jailbreak edildi. Korsanlar bir Webkit hassasiyetini kullanarak IPV6 kernel açığının kullanıcılara PS5 kontrol panelinin Hata Ayıklama Ayarları Menüsüne nasıl erişebileceklerini gösterdi. Söz konusu menü kullanıcıların, normalde geliştiriciler için ayrılmış olan ayarları kurcalamasına izin veriyor. Bu yol aracılığıyla PS4 ve PS5 oyunlarının PKG dosyalarını yüklemeyi sağlayan paket yükleyicisine de erişim sağlanıyor.

Bu jailbreak yöntemi bir hayli zahmetli görünmekle birlikte, kullanım durumları da hâlâ oldukça sınırlı görünüyor. PSN hesabınızın yasaklanması, PS5’inizin garantisinin geçersiz kılınması ve konsolun düzgün biçimde çalışamsının riske atılması gibi olağan tehlikelere ek olarak, jailbreak yalnızca şu anda bir yıl önce çıkmış olan 4.03 veya önceki sürümünü çalıştıran bir PlayStation 5’te işleyebiliyor. Üstelik bir oyun yedeği kurulabilse de, mevcut hâliyle bu oynanabilir olmuyor. Yine de, mod oluşturma topluluğu, daha fazla fırsat sunan daha büyük ve sağlam jailbreak girişimlerine doğru yürüyüşe devam edecek gibi görünüyor.

Bu jailbreak girişimi henüz emekleme aşamasında olsa da, akıllı ve girişken insanların kuralları esnettiğini ve yapmamaları gereken şeyleri yürüttüğünü görmek her zaman etkileyici oluyor. Örneğin, mod yapımcısı Lance McDonald, 2015 yılında PlayStation Network’ten kaldırılması nedeniyle kolay bulunan bir dijital varlık olmayan bir PS4 korku oyunu demosu olan P.T.’yi PlayStation 5’ine yüklediğini göstermek için zaman kaybetmedi.

İLGİLİ HABERLER