Teknoloji

PlayStation 5 için dikkat çekici fiyat analizi

sony playstation 5 çıkış tarihi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

PlayStation 5, 2020’nin sonlarında raflardaki yerini alacak. Bloomberg tarafından yayınlanan bir analize göre; Sony için PlayStation 5’in fiyatını belli bir seviyede tutmak fazlasıyla zorlu olacak.

Bloomberg’in analizine göre, PlayStation 5’te konsol başına üretim maliyeti 450 dolara yükseldi. PlayStation 4 için bu bedel 380 dolardı. Analistler bu nedenle PlayStation 5’in 470 dolar gibi bir fiyatla satılabileceğini belirtiyor. Bu durumun konsolun satışlarını zorlaştırabileceği ifade ediliyor.

Sony’nin geniş ölçekli üretim için gerekli sayıda DRAM ve flaş bellek tedarik etmekte sıkıntı yaşadığı iddialar arasında yer alıyor. Yenilenen soğutma sistemi gibi özellikler nedeniyle PlayStation 5’in üretim maliyetinin de diğer konsolların üstünde olduğu belirtiliyor. Bloomberg’in kaynakları, yeni PSVR’ın da PlayStation 5’ten hemen sonra piyasaya çıkabileceğini iddia ediyor.

Bloomberg’in analizi, PlayStation 3 ve PlayStation 4’ün çıkışından bu yana oyun konsolu pazarındaki değişimi anlama konusunda yetersiz kalabilir. PlayStation 3, ABD’de 499.99 dolar gibi yüksek sayılacak bir fiyatla satışa sunulmuş ve başarısız olmasa da, Xbox 360 ile rekabette zorlanmıştı.

Ancak artık özellikle kullanıcı beklentileri konusunda daha farklı bir ortam söz konusu. Kullanıcılar artık daha iyi deneyim için daha fazla para harcamaktan çekinmiyor. Örneğin, Xbox One X ve Xbox One S için aynı oyunlar sunuluyor. Ancak daha yüksek görüntü kalitesinin cazibesi, kullanıcıları daha pahalı olan Xbox One X’i almaya teşvik ediyor.

Hem Sony hem de Microsoft, yeni nesil oyun konsollarının ne kadar güçlü olacağını açıklamışlardı. Sony’den verilen bilgiye göre, PlayStation 5’te yükleme süreleri son derece kısa olacak. 8K video desteği ve Ryzen tabanlı işlemci birimi, PlayStation 5’in özellikleri arasında bulunuyor. Bu özelliklere sahip bir oyun bilgisayarı için bunun iki katı bir meblağ ödemek gerekebiliyor.

PlayStation 5 fiyatının belirlenmesinde Microsoft etkili olabilir

Microsoft’un Xbox Series X için agresif bir fiyat belirlemesi ve Sony’yi de kendi fiyatına yakın bir noktaya çekmesi ihtimaller arasında sayılıyor. Küçük bir kâr marjıyla yapılacak satışların etkisinin ise oyun satışları ve PlayStation Plus gibi abonelik servisi gelirleriyle kırılabileceği ifade ediliyor.

PlayStation 5 için bu tarz analizleri önümüzdeki dönemde sık sık görmemiz sürpriz olmayacaktır. Bu dönemde Sony’nin yeni konsoluna dair yeni detaylar da karşımıza çıkacak.

İLGİLİ HABERLER