Teknoloji

Google erken davrandı; işte ilk Pixel 6 ve Google Tensor özellikleri

google pixel 6 ve pixel 6 pro
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, yakında çıkmazı beklenen amiral gemisi Android telefonları ve onları çalıştıracak yeni Google Tensor çipi hakkında bazı erken detayları paylaştı. Böylelikle Pixel 6 ve Pixel 6 Pro modellerini de ilk kez görmüş olduk.

İki telefon 2021’in ilerleyen zamanlarında yurt dışında satışa sunulacak ve henüz resmi duyurusu yapılmadı. Ancak birçok sızıntı ve spekülasyondan sonra Google, sırlarının erkenden dökülmesini izlemek yerine sızıntılara bizzat katkıda bulunmanın daha iyi olduğuna açıkça karar verdi. Şirket, benzer bir politikayı geçmişteki bazı Pixel telefonlarında da izlemişti.

Dolayısıyla, bugün itibarıyla Pixel 6’nın üç renk kombinasyonuyla geleceğini ve Pixel 6 Pro’nun da üç farklı kombinasyonla geleceğini biliyoruz. Her ikisinde de telefonların arkasında yatay olarak uzanan ve yeni tasarlanmış bir kamera şeridi bulunacak. Google’ın Cihazlar ve Hizmetlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Rick Osterloh, “Geliştirilmiş sensörler ve lensler artık geleneksel kareye sığmayacak kadar büyük,” diye açıklıyor ve “böylece yeni tasarım tüm kamera sistemine kamera şeridiyle birlikte yeni bir yuva temin ediyor.” şeklinde eklemede bulunuyor.

Google, Pro’nun kamera çubuğunun üzerinde daha fazla alanın bulunması sayesinde Pixel 6 ve Pixel 6 Pro arasındaki farkı anlayabileceğinizi söylüyor. Pro hafif cilalı alüminyum çerçeveye sahipken normal Pixel 6 mat alüminyum kaplamaya sahip. Bu arada içeride de bazı farklılıklar olacak. Pixel 6 Pro, 4x optik zoomlu bir telefoto lens dahil olmak üzere üç kameraya sahip olacak.

Ancak Pixel 6, telefoto kamera olmadan gelecek. Bunların dışında yeni Google tasarımı işlemci de dahil olmak üzere, her iki cihazda aynı donanımlar bulunacak. Google, geliştirdiği yeni çipe Google Tensor adını verdi.

Apple’ın A serisi yonga setlerinde olduğu gibi Google Tensor, Google’ın kendisi tarafından şirket bünyesinde tasarlanmıştır. Şirket, “Tensor’un öne çıkan özelliği, Google’ın en güçlü AI ve ML modellerini doğrudan Pixel 6’da işleyebilmesidir” diye bu işlemciyi tanımlıyor. “Kamera, konuşma tanıma ve diğer birçok Pixel 6 özelliği için dönüştürülmüş bir deneyim göreceksiniz.”

google pixel 6

Ancak pratikte bunun tam olarak ne anlama geldiğini keşfetmek için beklememiz gerekecek. Google, son yıllarda bilişimsel fotoğrafçılığı yoğun bir şekilde kullandı ve portre modundan HDR’ye ve uzun pozlamalı gece çekimlerine kadar her şey için yapay zekâ ve yapay öğrenme uygulamalarından yararlandı. Bu, özel kamera yardımcı işlemcilerinin gücünden yararlanmayı içeriyor, ancak şimdiye kadar şirketin Pixel telefonları ve hatta ondan önceki Nexus serisi, diğer şirketlerin ana işlemcilerine güveniyordu. Bu geçiş, şimdiye kadar tüm yeni Pixel telefonlarına güç veren Qualcomm’a bir darbe olarak nitelendirilebilir.

Yazılım deneyimine gelince, yılın başlarındaki Google I/O 2021’de açıklandığı gibi Android 12 ve Material You’nun öne çıkmasını bekliyoruz. Google, telefon donanımının renklerinin kullanıcı arayüzünün ekranındaki renklerle uyumlu olmasıyla birlikte “Material You Pixel 6’da en iyisi olacak” sözünü veriyor.

google pixel 6 pro

Google Tensor yonga seti sayesinde ses tanıma konusunda yine “büyük bir gelişme” olacak. Buna sesli komutlar, çeviri, altyazı ve dikte dahildir.

Son olarak Google, “herhangi bir telefondaki en fazla donanım güvenliği katmanı” olacağını vadediyor. Bunun tam olarak nasıl uygulandığını görmek ve donanım özelliklerinin geri kalanı için sabırlı olmamız gerekecek. Google, Pixel 6 ve Pixel 6 Pro’nun bu sonbaharda geleceğini söylüyor. Daha önceki Pixel telefonları gibi, Türkiye’de resmi satışının olmasını beklemiyoruz.

İLGİLİ HABERLER