Teknoloji

Piramit büyüklüğünde bir asteroit Dünya’nın yakınından geçti

asteroit dünya

Çoğu insan muhtemelen Mısır’daki piramitlere, özellikle de Büyük Gize Piramidi olarak bilinen en büyüğüne aşinadır. Bu piramidin büyüklüğünde bir asteroit, pazar günü hiçbir çarpma şansı olmadan Dünya’nın yanından geçti. 2008 GO20 adlı bu asteroit 25 Temmuz Pazar günü Dünya’nın epey yakınından geçip gitti.

Çapı yaklaşık 122 metre olan asteroid Dünya’nın yaklaşık 4 milyon 522 bin 256 kilometre yakınından geçti. Bu çok büyük bir mesafe gibi görünebilir, ancak diğer gök cisimlerine olan mesafe dikkate alındığında nispeten yakın sayılabilir. NASA, Dünya’ya yakın olduğu bilinen asteroitleri sürekli olarak izliyor. Ayrıca her zaman Dünya için potansiyel bir tehdit oluşturabilecek yeni ve bilinmeyen asteroitlere dair arayışlarını da sürdürüyor.

2008 GO20 büyüklüğündeki asteroitler, Dünya’daki yaşam için küresel bir tehdit oluşturacak kadar büyük olmasa da, Dünya’yı etkileyen asteroit parçaları, sınırlı bir alandaki insanlara hâlâ önemli zararlar verebilir ve ölümlere neden olabilir. Asteroit Dünya’nın yanından saatte 29 bin kilometre hızla hareket edecek.

NASA, Dünya’nın 7 milyon 402 bin 982 kilometre yakınından geçen ve yaklaşık 150 metreden daha büyük çapa sahip herhangi bir asteroidi potansiyel olarak tehlikeli sınıfında değerlendirir. Asteroitler bazen yörüngelerini izlerken, gezegenlerin ve geçtikleri diğer nesnelerin yerçekimi tarafından rotadan çekilirler ve zamanla rotayı biraz değiştirirler. Bunun gibi asteroitlerle ilgili korkulardan biri, bu yörüngede Dünya’dan çok uzak bir mesafeden geçebilirken, gelecekte potansiyel olarak bir etki tehdidi oluşturabilecek olmasıdır.

Asteroit 2008 GO20, daha önce 4 Ağustos 1901’de Dünya’nın yanından geçmişti. Asteroidin bu geçişi, gezegenin 1 milyon 298 bin 508 kilometre yakınından olmuştu. Daha sonra asteroit, 31 Temmuz 1935’te Dünya’nın 1 milyon 850 bin 745 kilometre yakınından tekrar geçti. Asteroitin bir sonraki geçişi 24 Temmuz 2034’te olacak. NASA, bu uçuşta Dünya’dan 4 milyon 988 bin 966 kilometre kadar yakınına geleceğini tahmin ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER