Teknoloji

Photoshop süje seçiminde yapay zekâdan yararlanacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bir insanı veya nesneyi maskelemek günümüzde oldukça basit ancak bu, Photoshop gibi bir yazılımın nispeten en zor ve teknolojinin en az girdiği alanlarından bir tanesi olmuştur. Adobe, Nesne Seçimi olarak adlandırılan yapay zekâ tabanlı bir özellikle bu durumu daha kolay hâle getirmeyi hedefliyor.

Yeni özellikle birlikte maskeleme çok daha kolay hâle gelecek. Ana veya “Seç ve Maskele” çalışma alanlarından, resimdeki herhangi bir yere tıklatmanız gerekiyor. Daha sonra resimdeki süje veya süjeler otomatik olarak seçiliyor. Buradan da arka planı değiştirme veya nesneyi bağımsız olarak düzenleme gibi imkanlara sahip oluyorsunuz.

Bu teknolojinin arkasında Adobe’nin yapay zekâ platformu Sensei bulunuyor. Adobe Photoshop Ürün Yöneticisi Meredith Payne Stotzner, konuyla ilgili olarak yayınlanan YouTube videosunda, bir nesnenin etrafındaki karmaşık detayların sorun olmaktan çıkacağını, çünkü bu özelliğin nesneleri tanımak için otomatik öğrenmeyi kullandığını söylüyor. Yeni özelliği tanıtmak için gerçekleştirilen sunum sırasında Stotzner, sokaktaki tek bir kişiyi, bir grup voleybol oyuncusunu, plajdaki bir çifti ve kırmızı bir pandayı seçmek için bu yeni aracı kullanıyor.

Bazı durumlarda saç veya post gibi detaylar düzgün şekilde seçilemiyor gibi görünüyor. Ancak bu aracı kullanmak daha en baştan büyük bir avantaj sağlıyor. Onun sayesinde elle seçim yapmaya veya maskeleme sürecinin üzerinde ayarlamalar yapmaya ihtiyaç kalmıyor, böylelikle ince ayarlamalara odaklanmaya imkan sağlıyor. Otomatik öğrenme teknolojisi kullanıldığı için, elde edilen sonuçlar da zamanla daha iyi hâle geliyor.

Süje Seç ile benzer işlevleri yapabilen Akvis SmartMask veya Fluid Mask gibi çeşitli Photoshop eklentileri bulunuyor. Ne var ki, bu özelliğin Photoshop’un bir parçası hâline gelmesi çok memnun edici olacaktır, böylelikle bir eklenti için ek ödeme yapmaya gerek olmayacaktır.

Adobe bu yeniliğin ne zaman geleceğini ise henüz açıklamadı.

İLGİLİ HABERLER