Teknoloji

Philips Hue sahiplerini yakından ilgilendiren bir gelişme

philips hue bridge v1

Philips’in Hue ampüllerinin akıllı telefonlar ve dijital asistanlarla haberleşmesinde bir arayüz işlevi gören birinci nesil Hue Bridge cihazı için destek bitiyor. 30 Nisan 2020 tarihinden itibaren, aralarında Google Asistan ve Alexa’nın da bulunduğu tüm internet bağlantılı servisler için destek bitiyor.

Söz konusu tarih geçtikten sonra, müşteriler yine Hue Bridge v1 cihazlarını kullanabilecekler. Ancak sadece aynı yerel ağa bağlıyken ve eski Philips Hue Bridge v1 uygulamasını kullanırken bu cihazlar işleyecek. Philips, uygulama için yeni bir güncelleme sunmayacak. Güvenlik yamaları da gelmeyecek. Güvenlikle ilgili endişe taşıyanlar için Philips, Hue Bridge’in kısıtlı işlevler sunacak v1 modeli yerine v2 modeline geçiş yapmalarını öneriyor.

Aslında Philips, v1 Bridge için desteğin kesileceğini geçen yıl açıklamıştı. Ne var ki, şirketin bu hamlesi büyük önem taşıyor. Birçok Hue ürünü, bir merkez gibi hizmet veren Bridge olmadan işlevsel değil. Aynı zamanda Philips’in bu ürünleri satmaya başladığı Ekim 2012’den bu yana ilk kez bir Hue ürününün kullanım ömrünü tamamladığını görüyoruz.

Philips v2 Bridge modelini 2015 yılında çıkarmıştı. Bu ürünle birlikte Apple’ın HomeKit adlı akıllı ev teknolojisi için de destek eklenmişti. O zamanlar Apple, üreticilerden cihazlarının HomeKit ile çalışması için fiziksel donanım kimlik doğrulaması yongası eklemelerini gerekli tutuyordu. Şimdilerde bu kısıtlama gevşetildi.

Philips Hue Bridge’in hangi modelini kullandığından emin olamayanlar için; v1 Bridge’in daire biçiminde olduğunu, v2 modelinin ise kare şekilli olduğunu söyleyelim. Türkiye’de satılan Philips Hue Bridge ürünleri genellikle v2 versiyonu olduğu için değişiklik ülkemizdeki tüketicileri çok fazla etkilemeyecektir diye düşünüyoruz.

Philips Hue Bridge v2 için herhangi bir tehlike yok

Philips, konuyla ilgili olarak CNET’e yaptığı açıklamada, “Hue Bridge v1, artık sistemin uyumluluğundan ve kaliteden hıza ve güvenliğe kadar evrimini garanti edecek kaynaklara sahip değil, bu yüzden onun desteğini sonlandırmaya karar verdik.” ifadesini kullandı.

Philips, Twitter üzerinden geçtiği bir mesajda da mevcut v2 modelini kullanan müşterilerini de yeniden ikna etmeye çalıştı. Bu cihaza sahip olanların destek bitişininden korkmamaları gerektiğini, Bridge v2’nin desteğinin bitişine dair planlanan bir tarihin bulunmadığını kaydetti. Bir başka tweette ise, “Şu anda V2 köprüsü için planlanmış bir kullanım ömrü yok ve şu anda yeni bir köprü üzerinde çalışmıyoruz, bu yüzden V2 ile çalışmaya devam edecek.” denildi.

İLGİLİ HABERLER