Teknoloji

Philips Apple’ın iBeacon sistemine aydınlatma tabanlı çözümüyle rakip oluyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı elektrik lambalarında en büyük isimlerden biri olan Philips daha da akıllı olabilecek yeni bir ürünü test ediyor.

supermarket-alisveris-180214

Almanya’nın Düsseldorf şehrindeki bir perakende mağazasını pilot bölge olarak belirleyen Philips, içinde konum ve ürün bilgilerini akıllı telefonlara geçen dahili bir yer gösterici de barındıran aydınlatma birimini test ediyor. Yardımcı uygulamayı açan müşteriler bulundukları mağazanın haritasını ve yer göstericilerle telefonun iletişimi sonucunda belirlenen kesin konumu karşılarında görecek. Bundan sonra yer göstericilerin hareketini takip etmesi ve doğru şekilde yönlendirmesiyle aradığı ürünü kolaylıkla bulacak.

Philips’in bağlı aydınlatma sistemi müşterilerin mağazada gezinirken mağaza sahipleriyle etkileşim kurması için geliştirilen araçlara bir cevap niteliğini taşıyor. Apple’ın iBeacon olarak adlandırılan teknolojisi bu tarz alışveriş sistemleri içerisinde en fazla bilineni olarak dikkat çekiyor. Alışveriş ekranlarına ve etiketlere doğrudan veya bunların etrafına yerleştirilmiş vericiler sayesinde müşterilere yakında oldukları mağazalarla ilgili fırsatlar ve öne çıkan ürünler gösterilebiliyor.

Yer göstericileri aydınlatma birimlerine yerleştirmenin ne kadar tasarruf sağladığı hakkında net bir bilgi bulunmasa da, bunun mantıklı bir birleşim olduğunu söyleyebiliriz. Bu şekilde bir yerleşim sayesinde yer göstericiler mağazanın tümünü kapsayabilir, sistemin genel kurulumu da kolaylaşabilir. Philips bu teknolojide haberleşme altyapısı olarak ne kullandığı veya hangi cihazların bu sistemle uyumlu olduğu hakkında bir bilgi paylaşmıyor.

philips-magaza-aydinlatma-yer-gosterici-180214Şu an için sadece bu yeni teknolojinin tanıtımını yapmakla yetinen Philips, aydınlatma sisteminin gerçek hayata sunulup sunulmayacağı, eğer sunulacaksa bunun ne zaman olacağı hakkında bir bilgi vermiyor. Henüz çoğu mağazada yer göstericileri görmediğimiz bir ortamda rekabet için epey yüksek bir potansiyelin bulunduğunu söyleyebiliriz. Üstelik bu pazar ABD’de bile henüz yeni yeni filizleniyor, Türkiye’de de yavaş yavaş örnekleri görmeye başlıyoruz.İlgili >> Engadget, Philips[Görsel – Flickr (Kevin FitzGerrell)]

İLGİLİ HABERLER