İncelemelerManşetler

Philips 47PFL6097K 3D LED TV İncelemesi

philips-47pfl5097k-inceleme-00012

Düz ekran HDTV pazarında kıyasıya bir rekabet sürüp gidiyor. Farklı ekran boyutlarında, neredeyse yok denecek incelikte çerçeve barındıran, LED teknolojisi sayesinde giderek incelen ve Akıllı TV uygulamaları sayesinde sadece TV izlemenin ötesine geçen, oyun oynama ve internet üzerinden multimedya içeriği tüketme imkânı sunan HDTV modellerinin sayısı giderek artıyor. Sayı arttıkça bahsettiğimiz rekabet daha da kızışıyor. Philips de sektörün büyük oyuncularından bir tanesi ve 6000 Serisi LED Akıllı TV modelleriyle müşterileri cezbetmeye çalışıyor.

Philips 47PFL6097K LED TV modeli TV üreticisinin en önemli silahlarından bir tanesi olma niteliğini taşıyor. Philips’in tescilli teknolojileri sayesinde kaliteli görüntü sunan bu model aynı zamanda 3D desteği ve Akıllı TV uygulamalarıyla da sahiplerine tatmin edici bir deneyim ve seyir zevki yaşatmayı amaçlıyor. Bir süredir test merkezimizde bulunan bu HDTV’yi detaylı bir şekilde inceleme fırsatı bulduk. Şimdi de elde ettiğimiz izlenimleri ve edindiğimiz deneyimleri aktarma zamanı geldi. Yazının devamında Philips 47PFL6097K/12 modeliyle ilgili detayları bulacaksınız.

Galeri: Philips 47PFL6097K/12
[nggallery id=988]

[one-third]

[/one-third]

Tasarım

Philips 47PFL6097K 1067.5 x 646.6 x 29.6 mm’lik boyutlarla oldukça şık ve ince bir cihaz görünümünde. Cihazın içinde geldiği ambalaj da 1150 x 780 x 130 mm.’lik boyutlarıyla bir hayli küçülmüş durumda. 15 kg. ağırlığındaki ürün standıyla birlikte 18.3 kg. ağırlığa sahip oluyor. TV’nin büyük boyutları kavrama konusunda biraz pürüz çıkarsa da, onu tek başınıza rahatlıkla taşımanızın mümkün olduğunu belirtelim. Ürünün kutusundan çıkan stand sağa ve sola yaklaşık 30 derecelik dönüş açısına sahip. Duvara monte etmek isteyenlerin ek montaj aparatından edinmeleri gerektiğini belirtelim.

HDTV’lerde paneli çevreleyen çerçevenin bir hayli inceldiğine tanık oluyoruz. Philips 47PFL6097K’de de durum farksız. 47 inç’lik ekranın etrafını oldukça ince bir çerçeve sarmalıyor. Aslına bakarsanız ekran da o kadar koyu ki, cihaz kapalı olduğunda çerçeve ile paneli birbirinden ayırmak oldukça zor oluyor.

philips-47pfl5097k-inceleme-00001

Philips 47PFL6097K’nin her iki tarafında Ambilight ışıkları bulunuyor. Philips’in daha önce piyasaya çıkan TV’lerinden tanıdığımız Ambilight teknolojisi sayesinde ekranda gösterilmekte olan herhangi bir görüntünün baskın renk tonlarından oluşan ışık TV’nin kenarlarından arkasındaki duvara yansıtılıyor. Bu renkler genellikle sağ ve sol kenarlardaki hakim renk tonlarından oluşuyor. Yani, sağda ve solda farklı tonlar görebilirsiniz. TV’nin arkasında yer alan duvarın rengi ne olursa olsun, Ambilight duvar rengine göre ışığın rengini ayarlayabiliyor.

Philips HDTV’nin çoğu giriş ve çıkışını her bir bağlantı kablosu arka düzleme paralel gelecek şekilde yerleştirmiş. Bu sayede özellikle duvara monte edilme durumlarında arkadaki kabloların eğilip bükülmesi engellenmiş oluyor. Bildiğiniz gibi bu gibi durumlar sinyal seviyesinin düşmesine veya kablonun bozulmasına kadar varabiliyor. Giriş ve çıkışler TV’nin sol tarafında, kenara ve alta bakacak şekilde iki farklı bölüme toplanmış. Kenara bakan bölümde kulaklık çıkışı, CI yuvası, iki adet USB, iki adet HDMI portu ve dijital ses çıkışı bulunuyor. Alt bölümdeyse VGA ve SCART girişleri, karasal ve uydu anten girişleri, bir adet USB ve üç adet HDMI portu bulunuyor. Sonuç olarak toplamda üç adet USB ve beş adet HDMI portu Philips 47PFL6097K’de bulunuyor. HDMI portları arasında HDMI-CEC, yani Philips’in EasyLink portunun bulunduğunu da belirtelim. Böylelikle 47PFL6097K’ye bu port üzerinden bağlı olan video oynatıcı veya ev sinema sistemi gibi cihazları tek bir kumandayla kontrol etmek mümkün hâle geliyor. Bu arada Ethernet, SERV-U, komponent (YPbPr) ve VGA için ses girişi de arkada yer alıyor.

philips-47pfl5097k-inceleme-00049

TV’nin arkasında, hemen sağ kenarda açma/kapama, ses kontrolü, kanal değiştirme ve giriş kaynağını değiştirme işlerini gören butonlar yer alıyor. Bunlar TV’nin arkasına elinizi uzattığınızda rahatlıkla erişeceğiniz şekilde yerleştirilmiş. Eğer TV kumandasını bulamamak gibi bir durum söz konusu olursa bu tuşlar imdadınıza yetişecektir. Bu arada TV’nin güç kablosu girişi de hemen arkada, bahsettiğimiz kapı ve düğmelerden farklı bir yere yerleştirilmiş.

TV Yayınları

Philips’in 47 inç’lik Full HD LED TV’sinde çift çekirdekli işlemci yer alıyor. Çift çekirdekli işlemcinin değeri iki boyuttan üç boyutlu görüntüye gerçek zamanlı dönüştürme yapmada, Akıllı TV uygulamalarında ve diğer görüntü teknolojilerinin işlerini düzgün bir şekilde görmesinde hissediliyor. Philips 47PFL6097K’nin TV yayınları konusunda da oldukça zengin olduğunu söylemek gerek. Cihazda DVB-C (kablo), DVB-T (dijital karasal) (MPEG-2 ve MPEG-4), DVB-S (dijital uydu), DVB-S2 (dijital HD uydu) alıcıları bulunuyor.

philips-47pfl5097k-inceleme-00020

DVB-S ve DVB-S2 desteği herhangi bir uydu alıcısına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor, çanak antenden gelen kabloyu doğrudan TV’ye bağlamanıza olanak sağlıyor. Üstelik ortak arabirim (CI+) modülü sayesinde şifreli yayınları da açma imkanına sahipsiniz. DVB-T desteğiyse henüz Türkiye’de kullanıma geçmediği için çok fazla bir yararı görülmüyor. DVB-C için de aynı durum geçerli, aslında Teledünya var, ancak bu servis de kendi alıcılarıyla servis alma imkanı sunuyor. Bunun dışında analog karasal ve kablo yayınlarını da 47PFL6097K ile almak mümkün. TV’nin NTSC, PAL ve SECAM video formatlarını desteklediğini de belirtelim.

Ekran

Philips 47PFL6097K Full HD LED ekran barındırıyor. 47 inç’lik ve 16:9 en-boy oranlı bu ekran maksimum 1920 x 1080p çözünürlük desteğine sahip. 400 cd/m2 parlaklık değerine sahip olan panelin dinamik ekran kontrastı ise 500000:1. Sonuç olarak karşımızda oldukça parlak, yüksek kontrastlı ve keskin görüntü sunan bir ekran bulunuyor. Üstelik Philips’in bu TV’ye eklediği Pixel Precise HD teknolojisi sayesinde yüksek çözünürlüklü görüntü kalitesi 4 trilyon renkle bir adım daha öteye taşınıyor, anlayacağınız yüksek çözünürlüklü görüntülerin kalitesi daha üst seviyeye çıkarılıyor. Bu teknolojinin etkisi Blu-ray filmlerden internetten izlenen HD içeriklere kadar hissediliyor.

philips-47pfl5097k-inceleme-00016

Micro Dimming’in de arka ışığın görüntüyü en iyi sunacak şekilde gerçek zamanlı ayarlanmasına olanak sağladığını belirtelim. 600 Hz Perfect Motion Rate teknolojisinin farkı ise özellikle hareket sahnelerinin yoğun olduğu filmlerde hissediliyor. 600 Hz sayesinde görüntü akışları çok daha pürüzsüz, çok daha gerçekçi. Bu arada panelin oldukça yüksek bir görüş açısına sahip olduğunu, böylelikle yerleştirildiği ortamda bulunanlara çoğu açıdan aynı görsel deneyimi sunacağını dile getirelim.

TV’nin görüntü ayarları altında Canlı, Doğal, Standart, Filmler, Fotoğraf, Enerji Tasarrufu gibi farklı görüntü modları sunuluyor. Bunlardan dilediğinizi seçebileceğiniz gibi kendi seyir zevkinize göre de Kişisel ayarlar oluşturabilirsiniz. Ayarlar bölümü altından ulaşabileceğiniz Hızlı görüntü ayarları seçeneği üzerinden parlaklık, kontrast ve netlik tercihlerinize göre hızlı bir şekilde kişisel görüntü profilinizi oluşturabilirsiniz. Bu arade çevreci bir TV olan Philips 47PFL6097K’de her bir görüntü modunun ne seviye enerji tükettiğini görmek de mümkün. Bunun için görüntü modlarının seçildiği bölümü açmak ve her bir görüntü modu için ekranın altında yer alan enerji seviye cetveline bakmanız yeterli.

3D

Philips 47PFL6097K’nin Full HD LED panelinin bir özelliği de 3D desteği barındırması. Easy 3D Clarity 700 teknolojisini barındıran TV’nin kutusundan altı adet pasif 3D gözlük çıkıyor. Üstelik bu gözlükler özel kılıflarıyla birlikte geliyor. Pasif 3D teknolojisinin avantajları titreşimin düşük olması, gözlerin daha az yorulması ve belli bir süre 3D içerik izledikten sonra karşılaşılan baş ağrısı ve sarhoşluk etkisine yol açmıyor. Pasif 3D gözlükler aktif 3D gözlüklere göre daha hafif, fiyatları da neredeyse on kat daha düşük. Her ne kadar pasif 3D teknolojisinin aktife göre dikkat çekici avantajları olsa da, aktif 3D gözlük teknolojisinin pasife göre biraz daha iyi bir 3D deneyimi sunduğunu söylemek gerek. Yine de, Philips 47PFL6097K tatmin edici bir 3D görüntü deneyimi sunuyor. Üstelik TV’de bulunan 3D görüntü derinlik ayarı sayesine görüntü derinliğini gözünüzün en fazla rahat edeceği şekilde ayarlamanız da mümkün.

philips-47pfl5097k-inceleme-00028

3D içerik konusunda çok fazla seçenek olduğu söylenemez. Ancak Philips 47PFL6097K’de bulunan çift çekirdekli işlemcileri iki boyutlu görüntüleri gerçek zamanlı olarak üç boyutluya çevirme ve sunma yeteneğine sahip. Bunun özellikle Full HD görüntülerde iyi bir sonuç verdiğini söyleyebiliriz. Her ne kadar çözünürlük düşüyor olsa da, elde edilen 3D deneyimi bir hayli iyi. Bu arada Philips 47PFL6097K’nin kumandasında bulunan 3D tuşu hangi üç boyut modunun kullanılacağını kolay bir şekilde seçme ve 3D keyfini hemen yaşamaya başlama fırsatı sunuyor. 2D-3D dönüştürmenin yanı sıra yan yana, alt üst, yan yana ters ve alt üst ters 3D modları da TV tarafından destekleniyor.

philips-47pfl5097k-inceleme-00030

Philips 47PFL6097K’nin bir başka özelliği de iki kişilik tam ekran oyun desteği sunması. Bildiğiniz gibi iki kişi tarafından oynanan oyunlarda her bir kullanıcı ekranın kendine ayrılan yarısıyla yetinmek zorunda kalır. Ancak Philips’in bu televizyonunda her oyuncu kendi oyununu ekranın tamamında görme fırsatına sahip. Ürünün kutusundan çıkan 3D gözlükler bu işlevi desteklemiyor gibi görünüyor, bunun için özel olarak hazırlanmış 3D gözlüklerden satın almak gerekiyor.

Akıllı TV

İnternete bağlanabilir olma günümüz HDTV’lerinde aranan bir özellik hâline geliyor. Philips de ürünleriyle kendini bu modaya uyduruyor. Çoğu bağlanabilir TV’de bir HDMI portu yer alıyor, ancak oturma odalarına veya salonlara kablo çekmek çoğu zaman problem olabiliyor. Philips 47PFL6097K’de bulunan dahili Wi-Fi desteği sayesinde bu bir sorun olmaktan çıkıyor. Birkaç kolay adımdan sonra TV kablosuz ağa bağlanmış hâle geliyor. WPS desteği sayesinde şifre girmeye gerek duymadan da ağ bağlantısı kurabileceğinizi belirtelim.

philips-47pfl5097k-inceleme-00024

Akıllı TV uygulamaları günümüz HDTV’lerinde vazgeçilmez bir özellik hâline geldi. Philips de kendi akıllı TV platformu Net TV ile kullanıcılara internete bağlı çeşitli uygulamalar sunuyor. Üstelik burada yerel uygulamaların da yer aldığını görüyoruz. Kumandada bulunan Smart TV butonuna tıklayarak Philips’in Smart TV portalına hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ekran üç farklı bölüme ayrılmış, üstteki bölmelerin birinde canlı TV yayını, diğerinde ise Philips’in öne çıkardığı, kendisine ait Smart TV uygulamasının kısayolu bulunuyor.

philips-47pfl5097k-inceleme-00031

Ekranın altında bulunan bölüm ise uygulamalara ayrılmış. CNNTürk, Sporx, Haberturk, BloombergHT, Fox, Acil Numaralar, FM radyo gibi yerli uygulamalar dikkat çekiyor. Bunun dışında Funspot, TED, Meteonews.tv, iConcerts, Facebook, YouTube gibi uygulamalar da bulunuyor. App Gallery adlı uygulama mağazası üzerinden daha fazla akıllı TV uygulaması indirilebilir. Mağazanın Türkiye bölümüne baktığımızda Mackolik, TRT, TV’de film keyfi gibi seçeneklerin bulunduğu görülüyor. Bunun yanı sıra uluslararası kategoriden veya her ülkeye özel olarak ayrılmış mağazalardan da uygulama yüklemek mümkün. Özetleyecek olursak, App Gallery altında ilk bakışta fazla seçenek yok gibi görünüyor, ancak tüm ülkelere özel olarak sunulan uygulamalara da erişiliyor olması, erişilebilir uygulama sayısını daha da artırıyor. App Gallery’de bulunan arama motoru sayesinde aradığınız uygulamaya dah çabuk şekilde ulaşmanız da mümkün.

philips-47pfl5097k-inceleme-00033

Philips Smart TV altında yer alan uygulamalar sadece çeşitli bilgilere ulaşma veya sosyal medyada neler olup bittiğini görmeye işe yaramıyor. Aralarında yerli uygulamaların da bulunduğu çeşitli uygulamalar isteğe göre video desteği de sunuyor. Haberturk, CNNTürk, TRT gibi uygulamaların haber, dizi ve diğer video içeriklerine Philips Smart TV uygulamaları üzerinden ulaşmak mümkün. YouTube uygulamasıysa popüler video paylaşım sitesi altında dağıtılan tüm videolara, HD çözünürlükte olanlar da dahil olmak üzere erişme fırsatı veriyor.

philips-47pfl5097k-inceleme-00040

Üstelik Philips Smart TV üzerindeki YouTube uygulamasının bir özelliği de YouTube Remote Android uygulamasını destekliyor olması. Eğer bir Android akıllı telefon veya tablet sahibiyseniz, Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak sunulan YouTube Remote uygulamasını indirebilir, mobil cihazınızda izleyeceğiniz videoları belirleyebilir, izleme işlemini ise Philips 47PFL6097K LED TV üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Eşleştirme işlemi için TV’deki uygulamanın My YouTube bölümü altında yer alan YouTube Remote’daki kodu mobil cihazınıza kurduğunuz uygulamanın ilgili bölümüne girmeniz yeterli.

philips-47pfl5097k-inceleme-00042

Net TV uygulamaları altında internet tarayıcısı da bulunuyor. Her ne kadar masaüstü bilgisayardaki kadar rahat bir deneyim sunmasa ve kumandanın yön tuşlarıyla sayfa içinde gezinmek biraz zorlasa da, Philips 47PFL6097K’nın internet tarayıcısının iyi bir performans gösterdiğini, resim ve kod açısından yoğun web sayfalarını bile hızlı olarak nitelendirilebilecek şekilde açtığını söyleyebiliriz. Üstelik internet tarayıcısı Flash desteğini de barındırıyor. Flash animasyonlar ve videolar görüntülenebiliyor.

Philips 47PFL6097K Skype üzerinden video görüşmeleri yapma fırsatı da sunuyor. Bunun için Philips’in opsiyonel olarak sunulan web kamerasına ihtiyacınız olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Multimedya

Philips 47PFL6097K multimedya yetenekleri açısından da bir hayli zengin sayılır. Video tarafında AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, WMV9/VC1 gibi formatlar destekleniyor. Müzik tarafında AAC, MP3, WMA, fotoğraf görüntüleme tarafındaysa JPEG formatlarının desteklendiğini görüyoruz. Üç adet USB portu barındıran bu HDTV hem USB parmak disklerin hem de taşınabilir harici disklerin içindeki müzik, fotoğraf ve video dosyalarını çalma ve görüntüleme imkanı sunuyor. Oldukça sade ve kolay kullanışlı kullanıcı arayüzü aracılığıyla klasörler altında gezinmek mümkün. Alt yazı desteği de sunuluyor. Türkçe karakterlerde sorun yaşamamak için bilgisayarda karakter ayarını düzgün bir şekilde yapmakta fayda var. Bu arada alt yazı senkronizasyon ayarlarına rastlamadığımızı da belirtelim.

philips-47pfl5097k-inceleme-00013

Philips 47PFL6097K’de üç adet USB portunun bulunması boşuna değil, çünkü bu cihaz USB disk üzerine kayıt yapma imkanı da sunuyor. Ancak kayıt imkanı Elektronik Program Kılavuzu sunan dijital kanallar üzerinde yapılabiliyor. Ülkemizde karasal dijital yayın henüz kullanıma sunulmadığı için elde bir tek dijital uydu yayınları kalıyor. Philips 47PFL6097K bu noktada yardımcı olabilir. Bunun dışında duraklatma, geri alma gibi PVR işlevlerini de bu imkan dahilinde kullanmak mümkün. Bunun için işinize yaramayan bir diski TV’ye takabilir, formatlama işlemini gerçekleştirdikten sonra Philips televizyonu bir PVR cihazına dönüştürebilirsiniz.

philips-47pfl5097k-inceleme-00017

Multimedya bölümüne gelmişken ses özelliklerinden de bahsetmeden geçmeyelim. Philips 47PFL6097K’de iki adet 14 Watt’lık olmak üzere toplam 28 Watt gücünde hoparlör bulunuyor. Otomatik Ses Sabitleyicis, Clear Sound, Incredible Surround ve Saf Bas gibi teknolojilerle ses çıkışı daha da iyileştiriliyor ve güçlendiriliyor. Seçenekler bölümünde Ses tarzı altında Standart, Haberler, Filmler, Oyun konsolu, Drama ve Spor gibi çeşitli ses profilleri bulunuyor. Tabii ki, kendi kulağınıza uygun bir ses profili de kurgulayabilirsiniz. Doğrusunu söylemek gerekirse Philips 47PFL6097K’nin ses çıkışı fazlasıyla iyi ve ek bir ses sistemi için yatırım yapmaya ihtiyaç bırakmıyor.

Aksesuar ve Uygulamalar

Philips 47PFL6097K ile birlikte gelen uzaktan kumanda 3D, Ambilight, Smart TV gibi kilit özelliklere hızlı bir şekilde ulaşma fırsatı sunuyor. Bununla birlikte görüntü formatını değiştirme, TV formatına doğrudan geçiş, program rehberi gibi özelliklere de kumanda üzerinde kısayollar sunuluyor. Uzaktan kumanda Akıllı TV uygulamalarında yazı girişi işlerini de belli bir yere kadar destekliyor. Numerik tuş takımı bölümünü kullanarak cep telefonlarında olduğu gibi yazı yazmak mümkün. Yazı yazma hızının da fena olmadığını söyleyebiliriz.

philips-47pfl5097k-inceleme-00055

Eğer bir iOS veya Android cihazı sahibiyseniz, iTunes App Store veya Google Play Store üzerinde yer alan MyRemote uygulamasını indirebilir ve bu uygulama üzerinden Philips TV’nizi rahatlıkla kumanda edebilirsiniz. MyRemote uygulamasının sunduğu uzaktan kumanda arayüzünde bir kumandada göreceğiniz tuşlar mevcut, buna ek olarak cihazın sanal klayvesini kullanarak yazı girişini kolaylaştırma imkanı sunuluyor. Bunun dışında Philips 47PFL6097K’de bulunan DLNA desteği sayesinde aynı ağ içinde bulunan DLNA destekli tüm cihazların multimedya kütüphanelerini, ayrıca MyRemote uygulamasının çalıştığı cihaz üzerindeki multimedya dosyalarını uygulama üzerinde görebilir, bunları TV üzerinde oynatabilirsiniz. 2012 sonbaharında gelecek bir yazılım güncellemesiyle birlikte Wi-Fi Smart Screen özelliği de uygulamaya kazandırılacak. Böylelikle Philips 47PFL6097K üzerinde oynamakta olan herhangi bir içeriği başka bir odada Wi-Fi bağlantılı tablet veya akıllı telefon üzerinde izlemek mümkün olacak.

philips-47pfl5097k-inceleme-00052

Sonuç

Philips 47PFL6097K hem görüntü kalitesi, hem ses kalitesi hem de sahip olduğu akıllı TV uygulamalarıyla tatmin edici bir ürün niteliğini taşıyor. 3D desteği barındırması da pastanın üzerindeki krema vazifesini görüyor. Pasif 3D gözlük teknolojisinin kullanımı sayesinde 3D seyir zevkinin yaratması muhtemel olumsuz etkilerinin önüne geçilirken, 3D keyfinin ekonomik biçimde tüm aile bireyleri tarafından yaşanmasını sağlıyor. Olimpiyatların başladığı ve üç boyutlu olarak ülkemizde de izlenebileceği bir zamanda Philips’in bu üç boyutlu TV’si isabetli bir yatırım olabilir.

philips-47pfl5097k-inceleme-00037

Bu arada Philips 47PFL6097K’nin kablo, karasal yayın, dijital karasal ve uydu yayınlarının hepsini destekliyor olması, bu ürünü gelecek için de kârlı bir yatırım hâline dönüştürüyor. Bilirsiniz, TV o kadar sık değiştirilen bir elektronik ürün değil. Bu nedenle insanlar seçim yaparken önümüzdeki birkaç yılı düşünerek karar vermeye çalışıyor. Karasal dijital yayınların önümüzdeki 2-3 yıl içinde geleceğini hesaba katarsak Philips 47PFL6097K geleceğe yönelik bir yatırım sayılabilir. Yaklaşık 3500 TL civarındaki fiyatı da boyutu ve sahip olduğu özellikler dikkate alındığında makul sayılabilir. Bu arada Wi-Fi Smart Screen özeliği de kulağa hoş gelen, cazip bir özellik.

Philips 47PFL6097K enerji tasarrufu üzerinde de fazlasıyla duran bir ürün. A+ güç tüketimine sahip olan bu ürün hangi görüntü modlarında ne kadar seviyede enerji tüketildiğini kullanıcılara göstererek onların TV zevkini yaşarken hem gelecek elektrik faturalarını hem de çevreyi düşünmelerine olanak sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER