Teknoloji

Philae aylar süren uykusundan uyandı

philae-150615

Avrupa Uzay Ajansı tarafından geçtiğimiz kasım ayında Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının yüzeyine indirilen insansız uzay aracı Philae, inişinden bir süre sonra güneş ışığı aracılığıyla kendisini şarj edemediği için uyku moduna geçmişti. Avrupa Uzay Ajansı, Philae’nin aylardır süren uykusundan sonunda uyandığını ve hemen veri transferine başladığını açıkladı.

Kasım ayındaki sarısıcı inişten sonra kendisini güneş ışığını alamadığı bir noktada bulan Philae, çalışması için ihtiyacı olan gücü sağlayamamamıştı. Kuyruklu yıldız Güneş’e yaklaştıkça Philae’nin kendisini çalıştırabilecek gücü yeniden bulabileceğini belirten bilim adamlarının öngörüleri doğrulandı. Ancak bilim adamlarının olası bir uyanış için önümüzdeki ağustosu işaret etmesine rağmen, Philae’nin haziranda uyanması sevindirici bir gelişme olarak niteleniyor.

Philae Proje Müdürü Stephan Ulamec tarafından yapılan açıklamada, uzay aracının – 35 derecelik bir operasyon sıcaklığı ve 24 watt’lık gücünün olduğu belirtildi. Açıklamada Philae’nin faaliyetlerine hazır olduğunun altı çizildi.

Avrupa Uzay Ajansı ise Philae’nin belleğinde halihazırda 8 binden fazla veri paketi bulunduğunu ve bilim adamlarının yeni verilerin de transferini beklediğini duyurdu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER