Teknoloji

Phil Schiller: iPhone XR ismi özel bir anlam ifade etmiyor

iphone xr phil schiller

Apple‘ın 2018 model iPhone’larının hepsi önümüzdeki cuma itibarıyla satışa sunulmuş olacak. En yeni iPhone modeli olan iPhone XR için geri sayımda sona yaklaşılırken, Apple’ın küresel pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Phil Schiller yeni telefonla ve şirketin isimlendirme stratejisiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Apple, 2009’da piyasaya sürdüğü iPhone 3GS‘ten bu yana akıllı telefonlarının isimlerinde “S” harfini kullanıyor. S harfinin hangi anlama geldiği o günden bu yana soruluyor.

Schiller, Engadget‘a verdiği röportajda şirketin telefonları için seçtiği harflerin genellikle bir anlam ifade etmediğini belirtti. Bu durum, geçtiğimiz ay tanıtılan iPhone Xs, iPhone Xs Max ve tabii ki iPhone XR‘ı da kapsıyor. Ancak bu noktada X harfinin 10 anlamına geldiğini hatırlatmakta fayda var.

Schiller seçilen harflerin kendisi için ne anlama geldiği konusunda ise şu ifadeleri kullandı: “Arabaları ve hızlı giden şeyleri seviyorum. R ve S harfleri, genellikle çok özel spor arabaları göstermek için tercih ediliyor.”

Ancak bu durum, her zaman böyle değildi. Apple 2009’da iPhone 3GS’i tanıtırken, Schiller sahnede “S” harfinin hızı temsil ettiğini belirtmişti. (Hız kelimesinin İngilizcedeki karşılığı “Speed”) Schiller, bugüne kadarki en hızlı ve en güçlü iPhone’u yaptıkları için böyle bir ismi seçtiklerini dile getirmişti.

İki yıl sonra iPhone 4S tanıtıldığında ise Tim Cook, Walt Mossberg ve Kara Swisher’a verdiği röportajda S’nin Siri’yi temsil ettiğini belirtmişti. Siri, ilk kez iPhone 4S’te kullanıcıların karşısına çıkmıştı.

2013’te iPhone 5s ve 5c tanıtıldığında ise Apple isimlere açıklama getirmekten vazgeçmişti. Bu tutumunu iPhone 6s’te de sürdüren şirket, iPhone SE’de ise yine açıklama getirme yoluna gitmişti. Phil Schiller, gazeteci Jason Cipriani’ye SE takınsının “Special Edition” (Özel Baskı) anlamına geldiğini belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER