Teknoloji

Phil Schiller’den iPhone 5’in tasarımı, Lightning portu, NFC ve kablosuz şarjın eksikliğiyle ilgili yorumlar

Apple’ın dün gerçekleştirdiği iPhone 5 tanıtım etkinliğinde assolisti takdim etme görevi pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Phil Schiller’e düştü. iPhone 5‘in yeniliklerini ve sahip olduklarını sahnede paylaşan Schiller etkinlik sonrasında da çeşitli medya mensuplarıyla cihaz hakkındaki görüşlerini paylaştı. Phil Schiller cihazdan o kadar memnun olmalı ki, kendisine soru sormak isteyen The Verge muhabirine, ondan daha önce davranıp telefon hakkında ne düşündüğünü sormuş.

Phil Schiller The Verge muhabirinin iPhone 5’in tasarımının eski telefonların evrimleşmiş hâli olup olmadığı şeklindeki bir sorusuna tasarım dilinin bir iterasyon olduğunu, ancak bunun tamamen yepyeni bir telefon olduğu şeklinde cevap verdi. Telefonun geliştirilmesi sırasındaki mühendislik çalışmaları hakkında konuşan Apple yöneticisi bu cihazı geliştirirken her şeye sıfırdan başladıklarının altını çizdi. Muhabirin telefonun ince biçimine ve LTE desteği barındırmasına rağmen önceki cihazlara göre daha iyi batarya ömrü sunmasıyla ilgili olarak da bunun sırrının iPhone 5’te bulunan yeni yongaset olduğuna dikkat çekti. Entegre yonga sayesinde çok daha iyi bir güç yönetimi gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Yeni iPhone 5 ile ilgili tahminler arasında NFC de yer alıyordu. Ancak dün tanıtılan cihazda NFC desteği bulunmuyor. Schiller bu konuyla ilgili olarak AllThingsD sitesine bazı açıklamalarda bulundu. Schiller’in verdiği cevap biraz daha yazılım üzerine kurulmuştu. Passbook’un müşterilerin ihtiyaç duyduğu türden işleri yapabildiğine değinen yönetici iPhone satın alanların doğrudan ödemeye olanak sağlayan mobil ödeme sistemlerinin eksikliğini hissetmeyeceğini dile getirdi. Son zamanlarda Nokia Lumia 920 ve 820 ile tekrar gündeme gelen kablosuz şarj sistemleri de Apple’ın ilgisini çekmiyor gibi görünüyor. Schiller kullanıcıların öyle ya da böyle fişi prize takmaları gerektiğini, prize takmak için arada ekstra bir cihaz kullanmanın birçok durum için daha karmaşık göründüğünü vurguladı.

Schiller şirketin 30 pinli dock konnektörünü en son cihazlarından niye çıkarıp yerine yenisini koyduklarına da değindi, yeni iPhone ve iPod touch modellerinin dokuz yaşına gelmiş olan portu taşıyacak kadar kalın olmadıklarını vurguladı. Neyse ki, şirket Lightning adı verilen portun eski dock konnektör uçlu kablolar ve aksesuarlarla uyumlu kullanılabilmesi için bir çözüm sunacak. Schiller’in söylediğine göre Lightning önümüzdeki birkaç yıl çıkacak Apple cihazlarında yer alacak. Portun inceliğine bakacak olursak bunun mantıklı bir öngörü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

İlgili >> The Verge, AllThingsD

[Görsel – The Verge]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER