Teknoloji

Perseverance bulgularına göre Mars’ta uzun süre boyunca su vardı

perseverance
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Birkaç aydır Mars üzerinde gezinen Perseverance gezgin aracının Mars’tan aldığı ilk kaya örnekleri şimdiden bu gezegenin geçmişi hakkında dikkate değer bir öngörü sağlıyor.

NASA araştırmacılarının numunelerle ilgili erken analizleri, Jezero Krateri’nde suyun “uzun bir süre”den beri var olduğunu gösteriyor. Bunu, on binlerce veya milyonlarca yıl olarak düşünebilirsiniz. Bu da, Mars’ın suyunun, onu mikroskobik yaşama nispeten davetkar hale getirecek kadar kararlı olduğunu gösteriyor.

Ayrıca görev ekibi alınan kaya örneklerinde, su akarken oluşmuş olabilecek önemli tuzları da tespit etti. Tuz, yalnızca Mars’ın eski su ceplerini hapsetmekle kalmamış, yaşam belirtilerini de korumuş olabilir.

Şimdiye kadar elde edilen iki örnek sadece tek bir kayadan geldi. Mars’ın sırlarını daha iyi anlamak çok daha uzun sürecek. Perseverance, bir sonraki konumu olan Güney Séitah’tan, gezegendeki tüm görevlerin bir Mars güneş birleşiminin sonuna kadar “koruyucu” bir duruma geçeceği bir haftalık bir aradan sonraya kadar numune bile almayacak. Bu duraklama, ekim ayı başlarında başlayacak. Toplanan örnekler, gelecekteki görevler Perseverance’ın geride bıraktığı bu örnekleri toplayana kadar Dünya’ya geri dönmeyecek.

Öyle olsa bile, erken veriler Perseverance görevi için iyiye işaret ediyor. Ekip, daha şimdiden Mars’ın tarihi hakkında faydalı bilgiler keşfetti. Bu ve diğer bulgular, yalnızca insanlığın gezegen hakkındaki anlayışını yeniden şekillendirmekle kalmadı, aynı zamanda gelecekteki Mars keşif misyonlarının yönünü de belirledi.

İLGİLİ HABERLER