DosyaManşetler

Perseid meteor yağmuru 2021 ne zaman ve nasıl izlenir?

perseid meteor yağmuru 2021
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Meteor yağmurları, hayranlık uyandıran gök olaylarından bir tanesidir ve izlemesi de bir o kadar eğlencelidir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ağustos ayının ortalarına doğru, Perseid meteor yağmurunun en yoğun biçimde yaşanmasına tanıklık edeceğiz. Perseid meteor yağmuru 2021 ne zaman en yoğun seviyesine çıkıyor ve bu eğlenceli gök olayı nasıl izlenir gibi soruların cevabı dosya haberimizde yer alıyor.

Dünya, Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı’nın enkaz izinden geçerken ortaya çıkan Perseidler, her yıl temmuz sonu itibarıyla ortaya çıkıyor ve gece gökyüzünde parıldayan ışık çizgileri olarak görülüyor. En yoğun hâlini ise ağustos ayının ortalarına doğru alıyor. Üstelik gösterinin tadını çıkarmak için dürbüne veya teleskopa ihtiyacınız yok.

Bilmeyenler için kısaca özetleyecek olursak, genellikle “kayan yıldız” olarak adlandırılan meteor, Dünya’nın atmosferine yüksek hızda çarptığında yanan bir uzay kayasıdır. NASA, gördüğünüz parlak çizginin aslında meteor olmadığını, bunun yerine parça atmosferde hızla ilerlerken parıldayan sıcak hava olduğuna dikkat çekiyor.

Gök cisimleri Kahraman (Perseus) (gece gökyüzünde Koç ve Boğa yakınında) takımyıldızı yönünden geliyormuş gibi göründükleri için bu adla anılan Perseid’ler, yıl içinde gözlenen çeşitli meteor yağmuru olaylarından bir tanesidir. Benzer şekilde nisan ayında Lyrids, aralık ayında ise Geminids göktaşı yağmurları gözlenir.

Perseid meteor yağmuru 2021 ne zaman ve nasıl izlenir?

NASA’nın kendi meteor izleme kameraları ilk Perseid’leri temmuz ayı sonlarında tespit etti. Ancak onları çıplak gözle yakalama şansınız, 11 Ağustos Çarşamba yatsı vaktinden itibaren başlayarak, 12 Ağustos Perşembe şafak vaktine kadar en yüksek seviyesine çıkacak. ile en yoğun izleme saatlerinde olacak. Eğer bu ilgi çekici gök olayına ilgi duyuyorsanız, çarşambayı perşembeye bağlayacak gece için hatırlatmanızı şimdiden kurmalısınız.

Eğlenceli bir meteor yağmuruna tanık olma şansını en iyi şekilde yakalamak için aşağıdaki noktalara dikkat etmenizde fayda olacaktır:

  • Öncelikle her türlü ışık kirliliğinden uzak durmaya çalışmalısınız. NASA, Kuzey Yarımküre’de ve rahatsız edici ışık kaynaklarından çok uzaktaysanız, saatte 40’tan fazla Perseid görebileceğinizi söylüyor. Ancak şehir ışıklarından kaçamazsanız, saatte yalnızca birkaç tane görebilirsiniz. Başka bir deyişle, eğer mümkünse daha karanlık bir yerlere gitmeye çalışın.
  • Mümkünse bina, ağaç ve dağ gibi görüş alanınızı daraltacak şeylerden uzakta, gece gökyüzünün geniş bir manzarasını sunan bir yer bulun.
  • Yanınıza alabileceğiniz bir yatar koltuğunuz varsa, bu harika. Bu olmazsa, yere uzanacak bir örtü de yeterli olacaktır. Bu şekilde, tüm zaman boyunca başınız arkaya eğik halde durmak zorunda kalmazsınız ve boynunuza gereksiz bir yük bindirmezsiniz.
  • Gözlerinizin karanlığa alışması için yaklaşık bir yarım saat verin. Parlak bir yerden geliyorsanız veya akıllı telefonunuzun ekranına bakıyorsanız, gözlerinizin daha düşük ışık seviyelerine alışması için zamana ihtiyacı olacaktır. Yaklaşık 15 dakika geçtikten sonra gece gökyüzünde ne kadar fazla detay görebildiğinize şaşıracaksınız.

Tüm bunların yanı sıra, elbette hava şartları büyük önem taşıyor. Çarşambayı perşembeye bağlayan gece, bulunduğunuz yerde havanın bulutlu olup olmadığı da göreceğiniz meteor sayısına etki edecektir. Eğer hava kapalı olursa üzülmeyin. Belirttiğimiz zaman aralığının hem öncesinde hem de sonrasında birkaç gün, gece gökyüzünde bazı Perseid aktivitelerine tanık olabilirsiniz.

NASA, 2022’de Perseid’lerin en yüksek seviyeye çıkması sırasında yaşanacak dolunay ve düşük meteor aktivitesi, aynı zamanda 2023’te gökyüzünde azalan bir hilalden kaynaklanan ışık kirliliğinin, bu yılın önümüzdeki birkaç yıl boyunca Perseid’leri gözlemlemek için en iyi fırsat olduğunun altını çiziyor.

İLGİLİ HABERLER