Teknoloji

Pebble akıllı saatlerin yeniden canlanmasının ilginç öyküsü

Kitle fonlamayla hayata geçirilmiş olan Pebble akıllı saatinin sonu geçtiğimiz yılın haziran ayında resmen gelmişti. Ancak sadık bir Pebble hayran grubu, akıllı saatlerine ikinci baharı yaşatıyor. iFixit tarafından yayınlanan bir yazıda, bu sürecin nasıl işlediğine dair detaylar veriliyor.

Pebble 2012 yılında rekor kırılan bir Kickstarter kampanyasıyla rekor kırılan bir Kickstarter kampanyasıyla birlikte çıkmıştı. Bu akıllı saat, gerçek anlamda iyi olan ilk akıllı saat olma potansiyelini taşıyordu. Çekiciliğinin bir kısmını, zamanının önünde olmasına borçluydu. Bu akıllı saat bildirimleri gösterme, telefonda çalan parçayı kontrol etme gibi işleri yapabiliyordu. Diğer şirketler ise ancak ilerleyen yıllarda bu işleri yerine getirebilen saatleri çıkarmaya başladı.

Ancak 2015’te Apple Watch pazara girince, Pebble için de oyunun sonu gelmiş oldu. Şirket 2016 sonlarında Fitbit tarafından satın alındı. Fitbit ise en sonunda Pebble’ın web servislerini kapatacağını açıkladı. Bu servislerin arasında uygulama mağazası, dikte, hava durumu ve benzerleri bulunuyordu.

iFixit’in yazısında; Rebble Alliance adlı sadık Pebble kullanıcılarının, geliştiricilerinin ve eski çalışanlarının bir araya gelerek nasıl Pebble ekosistemini nasıl kurtardıkları anlatılıyor. Grup, yoğun çalışması sonucunda aksi takdirde kaybolabilecek dokümanların ve diğer unsurları kurtararak donanıma bağlı işler bir platformun kalmasını sağladı.

Yazıda, Rebble Alliance’ın başarısı anlatılıyor. Öne çıkarılan noktalar arasında; Pebble hakkında inanılmaz miktarda teknik bilgi barındıran GitHub kütüphanesi, çoğun Fitbit tarafından kapatılanların yerini alan web servisleri de bulunuyor. Ayrıca Pebble’ın yazılımında yapılan tersine mühendislikle günün birinde Pebble benzeri, özelleştirilmiş akıllı saatlerin de çıkarılabileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER